Izvor:
22.10.2017 u 16:49
0

LOKALNI IZBORI NA KOSOVU PROTIČU BEZ PROBLEMA: Glasali Haradinaj, Rakić… (foto)

Priština — Na Kosovu i Metohiji danas su lokalni izbori, a 1,9 miliona građana glasa za predsednike i odbornike u 38 opština.

Glasačka mesta širom Kosova otvorena su u sedam, a biće zatvorena u 19 časova.

Kosovska Centralna izborna komisija saopštila je da na izborima učestvuje 91 politički subjekt – 35 političkih partija, jedna koalicija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

Beta javlja da glasanje na severu Kosova protiče bez problema. U Mitrovici ima 21.797 upisanih birača i oni će moći da glasaju na 27 biračkih mesta u sedam biračkih centara. Na severu Kosova ukupno je 86 biračkih mesta, u okviru 44 biračka centra.

Portparol Misije OEBS-a na Kosovu Senad Šabović rekao je izveštaču Bete u Gračanici, da su na vreme otvorena sva glasačka mesta na severu Kosova, a samo na jednom je otvaranje kasnilo zbog manjih tehničkih problema.

Predstavnik Jedinstvene goranske liste Adem Hodža izjavio je Beti da su ga posmatrači te liste obavestili o većem broju propusta na glasačkim mestima u opštini Gora.

Predsednik Srpske liste i kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Goran Rakić glasao je u izbornom mestu u Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici, poručivši da očekuje pobedu u prvom krugu.

– Verujem pre svega da će sve proći u najboljem redu, očekujem veliku izlaznost građana i očekujem pobedu Srpske liste u svih 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Što se tiče Mitrovice, očekujem pobedu već u prvom krugu. Isto mesto, isto pitanje, verovatno isti odgovor kao i 2013. godine, večeras ćemo slaviti pobedu – rekao je Rakić novinarima.

Zahvalio je građanima na velikoj izlaznosti “od rane zore” i dodao da očekuje isto tako veliku izlaznost celog dana.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić očekuje da dan protekne bez incidenata, mirno i dostojanstveno, da se iskaže mudrost, istrajnost, a smatra da je najvažnije da ostane trajna i neraskidiva veza sa Srbijom.

– Kada je u pitanju Srpska lista, spremni smo za slavlje, već u ranim jutarnjim satima, ali svakako moramo biti svesni da građani moraju da izađu i podrže onaj put koji garantuje stabilnost, sigurnost i bezbednost, jer bez toga nama nema napretka – rekao je Spirić.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj glasao je u Prištini.

– Danas sam obavio svoju građansku obavezu, glasao sam za izbor gradonačelnika – naveo je Haradinaj u saopštenju za medije.

On je pozvao građane da izađu na glasanje istakavši da Kosovo očekuje puno posla, a da se neki od važnih poslova odvijaju u opštinama.

– Samo radom možemo da razvijemo zemlju, a to zahteva i aktivnu ulogu građana i njihov glas – naveo je Haradinaj.

Glasao je i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Ljubomir Marić.

Ministar za zajednice i povratak Davor Jevtić rekao da očekuje da na lokalnim kosovskim izborima protekne sve u najboljem redu i da pre svega nada stabilnosti.

– Ono što pre svega jeste naš cilj je da Srbi daju glas za opstanak – poručio je Jevtić.

On je naveo da očekuje pobedu Srpske liste.

– Ali nam je takođe značajno, i to moram da naglasim, da i u sredinama u kojima Srbi nisu većina, pogotovo u Metohiji, naši sunarodnici izađu i na taj način daju glas svojim predstavnicima, koji će biti njihovi predstavnici u lokalnim skupštinama – rekao je Jevtić.

Iz kosovske policije poručili su da garantuju bezbednost tokom lokalnih izbora.

– Izborni proces na Kosovu teče glatko. Svi policajci obavljaju svoje zadatke, onako kako je planirano i sve protiče u redu – izjavio je za radio Slobodnu Evropu portparol kosovske policije Baki Kelani.

Prema rečima direktora kosovske policije Špenda Madžunija, "stvaranje mirne i bezbedne klime za sve gradjane Kosova, kao i održavanje reda, mira i javne bezbednosti pre, tokom i nakon izbora, primarno je za kosovsku policiju".

Na lokalnim izborima, trećim od proglašenja nezavisnosti Kosova, učestvuje i 18 stranaka kosovsko-metohijskih Srba, ali podršku Beograda ima samo Srpska lista, koja je po oceni predstavnika Vlade Srbije "jedina sposobna da očuva srpsko jedinstvo i veze sa Srbijom".

Od 21 kandidata za gradonačelnike koliko ih se prijavilo za predsednike opština sa srpskom većinom, najviše ih je sa Srpske liste.

Srbi će glasati u 21 opštini, od kojih u 10 imaju većinu. Na severu su to Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, a južno od Ibra Gračanica, Novo Brdo, Klokot, Ranilug, Parteš i Štrpce.

U petak u ponoć stupila je na snagu predizborna tišina, čime se završila kampanja koja je trajala mesec dana, a tokom koje je svoje programe predstavljalo nešto više od 200 kandidata.

Kosovska policija napravila je poseban operativni plan za izbore. Na severu Kosova tokom izbornog dana biće angažovano oko 400 policajaca.

Za opštine Štrpce, Ranilug, Novo Brdo, Zubin Potok, Zvečan i Severnu Mitrovicu kandidati Srpske liste su dosadašnji gradonačelnici – Bratislav Nikolić, Gradimir Mikić, Svetislav Ivanović, Stevan Vulović, Vučina Janković i Goran Rakić.

Jedan od kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice je i lider Građanske inicijative Srbija, demokratija pravda Oliver Ivanović. Srdjan Popović, poslanik Srpske u prethodnom skupštinskom sazivu kandidat je za gradonačelnika Gračanice. Zoran Todić je kandidat za opštinu Leposavić, dok je za Parteš prijavljen Dragan Petković, a za Klokot Strahinja Spasić.

Izbore prati više od 30.000 posmatrača.

B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter