Izvor:
02.11.2017 u 18:20
0

Tači u panici: Izaziva krizu da bi izbegao sud!

U tekstu se, takođe, navodi da je sud formiran na osnovu izveštaja Saveta Evrope iz 2011. u kojem je Tači optužen da je bio na čelu "mreže u mafijaškom stilu", koja je organizovala kidnapovanje i nestanak oko 500 civila, većinom Srba, ali da Tači te optužbe odbacuje tvrdeći da "nema šta da krije".

Međutim, ukazuje francuska agencija, istaknuti komentator i Tačijev kritičar Veton Suroi napisao je u tekstu za list "Koha ditore" da bi nedavni Tačijevi komentari mogli da budu znak da se "čuje često teško disanje suda".

Beljulj Bećaj, profesor političkih nauka, rekao je za AFP da kosovski predsednik "ima za cilj da destabilizuje situaciju kako bi spasao živu glavu" od suda za ratne zločine.

Istovremeno, Šćipe Pantine iz glavnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje kaže da Tačijeve optužbe, da međunarodna zajednica nije ispunila nijedno od obećanja Kosovu, pokazuju kako "prljave igre koje je on do sada igrao" počinju da mu se obijaju o glavu.

S druge strane, Bekim Čolaku, jedan od bliskih Tačijevih saradnika, odbacuje nagoveštaj da Tači okreće leđa Evropi i tvrdi da je Tači "bez sumnje 'najproevropskiji' šef države na Zapadnom Balkanu, i šire".

Čolaku, međutim, ističe, da je Kosovu potreban "tretman jednak onom koji imaju njegovi susedi" i da "sve dok to ne bude slučaj, predsednik ne može da aplaudira onima koji ostavljaju Kosovo izolovanim".

AFP primećuje da su mnogi kosovski lideri bivši borci OVK i da su oni, kako bi zadržali svoj posustali uticaj na vlasti, udružili snage na izborima u junu iza Ramuša Haradinaja – koji je sada premijer – i predsednika parlamenta Kadrija Veseljija.

Politički analitičar Ramuš Tahiri kaže da "oni kontrolišu ključne državne mehanizme i da postoje signali da nameravaju da se brane tako što će izazvati krizu".

“Njihove stranke bi mogle da pokušaju da izazovu nezadovoljstvo", kaže na tu temu i bezbednosni ekspert Ljuljzim Peči, koji upozorava da bi bilo kakav pokušaj "igranja na kartu destabilizacije kako bi se odložio rad suda " mogao da se negativno odrazi na Kosovo "ostavljajući ga u izolaciji i čak pod sankcijama".

Drugi, pak, upozoravaju da kosovski građani nemaju izbora nego da se pripreme za optužnice, koje bi mogle biti izdate u bilo kom trenutku, a u tom duhu profesor krivičnog prava Ismet Salihu ukazuje da "povratka nazad – nema", zaključuje francuska agencija.

b92.net
Foto: Twitter/HashimThaciRKS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter