Izvor:
14.11.2017 u 02:42
0

Bakir se vadi iz blata: „Nisam rekao da ćemo priznati Kosovo, nego da bi to trebalo da uradimo“!

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nezadovoljan je položajem Sandžaka i tvrdi da je Bosna i Hercegovina trebalo dosad da prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

"Što se mene tiče, dosad je Kosovo trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu", rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele.

Na direktno pitanje hoće li BiH u jednom trenutku priznati kosovsku nezavisnost, Izetbegović je kratko rekao: "Nadam se da da".

Upitan zašto BiH ne priznaje "Republiku Kosovo", odnosno zašto je to tako, Izetbegović kaže da je on "generator koji gura da se to desi" i objašnjava:

"Priznanje Republike Kosova i ne samo to, za poboljšanje odnosa, za vizni režim potreban je konsenzus. Ja sam taj koji je uporno tražio da se reše tehnički problemi, komunikacija roba i ljudi. BiH trpi ekonomske štete zbog toga. Ja sam onaj koji je tu jedan generator, koji gura da se to desi. Možete pretpostaviti ko je taj koji to koči. To su srpski političari, koji su često rigidniji u odnosu na srbijanske. A bez trojke ne možete rešavati međunarodne odnose. Ako srbijanski političar u Predsedništvu Savetu ministara… to neće… ", rekao je Izetbegović.

Precizirao je da su "bosanskohercegovački Srbi veći katolici od pape".

Izetbegović se, kako je rekao, nada "jednom sazrevanju odnosa na Balkanu i srpskih političara", koji, kako je rekao, mogu da bez obrazloženja zaustave svaki proces u BiH.

Kad je reč o Sandžaku, lider Bošnjaka u BiH kaže da je sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku, ali da, kako je rekao, nije zadovoljan položajem te regije u Srbiji, koju naseljavaju većinom Bošnjaci.

Objasnio je da njegovi odnosi sa sandžačkim liderima u jednom trenutku nisu bili dobri, jer su, kako je rekao, oni pokušali da ga uvuku u njihove unutrašnje sukobe.

"Oni su jedan poseban temperament, nemaju kočnica, mada ne znam koliko je to dobro za politiku. Ja volim sve ljude sa Sandžaka i ove tu (Sarajevu) i one tamo. Oni su srčani ljudi", rekao je Izetbegović i dodao da je u ovom času dobar sa svim političkim akterima.

Smatra da Srbija, međutim, treba da odustane od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku.

Srbija, kaže Izetbegović, treba da odustane od nametanja jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a reč je o udelu Bošnjaka u policiji, tužilaštvu, sudstvu ili kada je, na primer, reč o imenima škola.

"Taj prostor treba prepustiti tim ljudima da normalno dišu, da izgrade infrastrukturu…", kaže Izetbegović, koji je i lider SDA BiH.

Nedavnu posetu predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, Novom Pazaru ocenjuje optimističkom i mogla bi, kaže, promeniti atmosferu.

"Srbi su takvi – ili imate problem ili kad prođe problem onda oni znaju biti dobri domaćini i prijatelji", rekao je Izetbegović.

Tvrdi da nije Erdoganov "igrač" i da ga jedino zanima odnos predsednika Turske prema BiH i prema muslimanima.

Nema, kaže, nameru da se meša u odnose Erdogana i Merkelove i ne želi da komentariše kolliko su duboke čistke koje Erdogan sprovodi protiv pučista.

"Koliko te čistke treba da budu duboke, ja ne znam. Činjenica je da su oni pokušali da ubiju Erdogana. I to ne želim da komentarišem. Mene zanima odnos Erdogana prema BiH i prema muslimanima…", rekao je lider Bošnjaka u BiH.

Ne slaže se sa konstatacijom da Turska ulaže više u Srbiju, nego u BiH i dodaje da je to stvar odluke vlade.

Smatra da je u redu da kad neko rizikuje svoj novac procenjuje da li mu je bolje da to čini u Pančevu, nego u Sarajevu.

Ne možete, dodao je, biznismenima naređivati gde će ulagati svoj novac.

Na pitanje da li prijateljstvom sa Erdoganom može da utiče da turski predsednik od Putina traži da utiče na Republiku Srpsku i hoće li Rusi moći da zaustave ulazak BiH u NATO, Izetbegović kaže da to zavisi od snage Rusije, koju je ocenio rastućom.

"Rusija je prejaka sila da bismo olako izgovarali o njoj teške reči. (Milorad) Dodik očigledno gleda da bude ''igrač'' da joj se dodvori da to spreči", rekao je.

Ipak, smatra da Rusija ne može nadvladati sile kao što su EU i NATO, a put BiH je evropski.

Ranije danas, predsednik RS Milorad Dodik izjavio je kako se za priznanje nezavisnosti Kosmeta od strane BIH više pita on nego Bakir Izetbegović.

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je kako će zatražiti hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog uznemirujuće izjave Izetbegovića.

tanjug.rs
Foto: Facebook/sda, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter