VANDALIZAM: Nepoznati počinioci PROVALILI u crkvu SVETE PETKE!

 

 

Nepoznati počinioci su uz upotrebu sile u noći između 4. i 5. jula provalili u crkvu Svete Petke u Sisku i naneli veću materijalnu štetu, objavljeno je danas na sajtu SPC.

Kako je navedeno u saopštenju, vandali su obivši prozor ušli u hram, uništili i razbacali crkvene sasude i druge bogoslužbene predmete, a potom su se popeli na terasu parohijskog doma, obili balkonska vrata devastirali spavaće i dnevne sobe i u kancelariji Crkvene opštine razbacali arhivu i uništili kasu.

U saopštenju se ističe da to što su počinioci znali da sveštenička porodica neće biti u Sisku te noći, svedoči da se radi o dobro pripremljenoj i ostvarenoj nameri da se, još jedanput uputi otvorena pretnja Srpskoj pravoslavoj crkvi, njenom sveštenstvu i vernom narodu u Sisku i Hrvatskoj.

Iz Kancelarije mitropolita zagrebačko-ljubljanskog se pitaju i šta je sledeće ukoliko nadležni policijski organi u Sisku, kojima su redovno prijavljivani svi prethodni slučajevi pretnji, vređanja i verbalnog nasilja, ni ovoga puta ne pronađu počinioce te kakvom "teroru treba da bude izložena SPC, njeni hramovi i sveštenici da bi dobili zakonsku zaštitu".

- Iz tog razloga Mitropolija zagrebačko-ljubljanska očekuje bratsku i hrišćansku pomoć Katoličke Crkve u Sisku - navodi se u saopštenju u kome se kaže i da će o tom i sličnim slučajevima izvestiti Sinod SPC i druge relevantne domaće i međunarodne ličnosti i instuticije.

Kako se navodi, do napada na crkvu došle je posle više slučajeva upadanja u posed, vređanja, raznih vrsta verbalnog terora i pretnji upućenih parohu sisačkom svešteniku Veselinu Ristiću i članovima njegove porodice.

Hram Svete Petke u Sisku podignut je 1895. godine. Ustaše su ga zapalile u Drugom svetskom ratu, a tokom rata 1991-1993. godine hram i parohijski dom su provaljeni, opljačkani i minirani. 

 

Tanjug
Foto-ilustracija: Wikimedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro