Izvor:
06.07.2016 u 20:27
0

VANDALIZAM: Nepoznati počinioci PROVALILI u crkvu SVETE PETKE!

Nepoznati počinioci su uz upotrebu sile u noći između 4. i 5. jula provalili u crkvu Svete Petke u Sisku i naneli veću materijalnu štetu, objavljeno je danas na sajtu SPC.

Kako je navedeno u saopštenju, vandali su obivši prozor ušli u hram, uništili i razbacali crkvene sasude i druge bogoslužbene predmete, a potom su se popeli na terasu parohijskog doma, obili balkonska vrata devastirali spavaće i dnevne sobe i u kancelariji Crkvene opštine razbacali arhivu i uništili kasu.

U saopštenju se ističe da to što su počinioci znali da sveštenička porodica neće biti u Sisku te noći, svedoči da se radi o dobro pripremljenoj i ostvarenoj nameri da se, još jedanput uputi otvorena pretnja Srpskoj pravoslavoj crkvi, njenom sveštenstvu i vernom narodu u Sisku i Hrvatskoj.

Iz Kancelarije mitropolita zagrebačko-ljubljanskog se pitaju i šta je sledeće ukoliko nadležni policijski organi u Sisku, kojima su redovno prijavljivani svi prethodni slučajevi pretnji, vređanja i verbalnog nasilja, ni ovoga puta ne pronađu počinioce te kakvom "teroru treba da bude izložena SPC, njeni hramovi i sveštenici da bi dobili zakonsku zaštitu".

Iz tog razloga Mitropolija zagrebačko-ljubljanska očekuje bratsku i hrišćansku pomoć Katoličke Crkve u Sisku – navodi se u saopštenju u kome se kaže i da će o tom i sličnim slučajevima izvestiti Sinod SPC i druge relevantne domaće i međunarodne ličnosti i instuticije.

Kako se navodi, do napada na crkvu došle je posle više slučajeva upadanja u posed, vređanja, raznih vrsta verbalnog terora i pretnji upućenih parohu sisačkom svešteniku Veselinu Ristiću i članovima njegove porodice.

Hram Svete Petke u Sisku podignut je 1895. godine. Ustaše su ga zapalile u Drugom svetskom ratu, a tokom rata 1991-1993. godine hram i parohijski dom su provaljeni, opljačkani i minirani.

Tanjug
Foto-ilustracija: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter