Izvor:
13.02.2018 u 18:49
0

Vučić posetio Vrginmost: „Da ponosno nosite srpsko ime“!

Želim da s ponosom nosite svoje srpsko ime, da se nikog ne stidite, nikog ne bojite i da imate pravo da kažete šta očekujete i od Srbije i od Hrvatske, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić Srbima iz Hrvatske sa kojima se sastao u Vrginmostu.

Vučić je rekao da je Srbija spremna da sve ono što traži za srpske građane u Hrvatskoj obezbedi Hrvatima, kao i drugim maninskim zajednicama u Srbiji, i više od reciprociteta, kako je rekao.

Mi nastojimo da svi oni žive u Srbiji kao u svojoj kući, istakao je i ukazao da i Srbi imaju pravo da se tako osećaju u Hrvatskoj.

Vučića je oko 200 Srba u Domu kulture dočekalo aplauzima, a predsednik Srbije je na početku rekao da mu je drago da ih vidi.

“Došao sam da čujem vas”, rekao je Vučić i da želi da vidi šta može da učini za njih.

"Da dolazim da se junačim i da izgovaram neke velike reči meni bi bilo lako, ali ja se vraćam u Beograd, a vi ostajete ovde i zato hoću da budem odgovoran prema vama i kako možemo da pomognemo", poručio je on.

Kako kaže, posetio je porodicu Predraga Lapčevića u Podgorju sa troje dece i dodao da je su to jedina deca u mestu, kao i da je u školi Gvozd takođe trend smanjivanja broja mališana.

“Treba da ima više dece”, primetio je Vučić.

“Došao sam da bismo napravili bolje odnose, ne odnose gde bi neko nekoga ponižavao, već odnose saradnje, i posle kojih bi Srbi u Hrvatskoj mogli da budu sigurni i da računaju kako mogu da žive bolje, kao i kako da Hrvati žive bolje u Srbiji”, rekao je on.

Nije problem da razgovamo o svemu što opeterćuje naše odnose, o mnogo čemu ne mislimo isto, ali u budućnosit ne vidim razliku u interesima koje imaju Srbi i Hrvati, dodao je Vučić.

“Mislim da imamo zajedničke iste probleme i da možemo lakše da ih rešavamo zajedno u celom regionu, da iste muke tište i srpske i hrvatske domaćine”, dodao je.

Važno je da se razgovara o boljem infrastrukturnom povezvanju, rekao je i dodao:

"Moramo da gledamo šta hrvatska država može da pomogne Srbima, a to isto važi i za Hrvate u Srbiji".

Najavio je da će Vrginmost dobiti traktor i još tri vozila.

Danas je Srbiji lakše, ima više novca i možemoda pomognemo”, istakao je Vučić.

Želimo da svako ko je Hrvat u Srbiji s ponosom nosi svoje ime i da se nikog ne plaši ali isto tako da svi koji su Srbi s ponosom nose svoje srpko ime i prezime da se nikog ne stide i boje i da imaju pravo da kažu šta misle i očekuju i od Srbije i od Hravtske, poručio je predsednik.

“Bez obzira na sve hajke, specijalne emisije protiv mene – ja sam se smejao, ali ljudi žive u prošlosti i ne razumeju da svet danas ne izgleda tako. Imao sam juče dobre, ozbiljne i odgovorne razgovore, kod Kolinde Grabar sam video dobru nameru”, rekao je i dodao da je predsednicu Hrvatske pozvao u posetu Srbiji da vidi šta smo uradili sve za Hrvate.

"Ali, to treba da to bude i signal da i za vas bude bolje, da možete da se obrazujete na svom jeziku, da slušate svoju muziku i drugo", primetio je predsednik Vučić.

Kako je rekao, veruje da je to moguće i šaljivo primetio da je dovoljno da Milorad Pupovac ne glasa baš za svaki zakon i odmah bi bilo bolje.

“Spremni smo iste sekunde da učinimo sve što od nas zatražite”, rekao je Vučić, primetivši da je video u dolasku ostatke ratnih stradanja kao i to da ima malo ljudi.

Takođe Srbima i njihovim porodicama je poželeo sve najlpeše i poželeo da im Hrvati pomažu i bodre u očuvanju svoje tradicije, i obrnuto.

Predsednik Vučić u Vrginmostu je najpre obišao porodicui Predraga Lapčevića, kao i školu Gvozd, kojoj je doneo na poklon računare.

U Vrginmostu i okolini živi oko 700 poriodica Srba.

tanjug.rs
Foto: tanjug/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter