Izvor:
20.07.2016 u 22:55
0

PROFESOR DEJAN JOVIĆ: „Hrvatska nema snagu da blokira Srbiju na putu ka EU“

Hrvatska nema snagu da blokira Srbiju ni nekoliko meseci, a kamoli decenijama, kako najavljuju pojedinci, ocenio je danas profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović.

Jović je za televiziju B92 rekao da bi opasnost po evropski put Srbije ipak mogla da predstavlja situacija u kojoj bi se Hrvatskoj pridružilo još zemalja.

Razlog za blokiranje, naveo je, može biti bilo koja tema, pa čak i situacija u kojoj ne postoji konkretan razlog, jer je to moguće po važećim pravilima EU, koje zahtevaju saglasnost svih članica.

Ne mislim da je to dugoročno održivo, ako je zemlja koja blokira jedina strana, ali ako se stvori atmosfera u kojoj više zemalja ne želi proširenje, onda će oni tolerisati tu zemlju, makar ona nemala razlog – rekao je Jović i kao primer naveo to što Grčka već godinama blokira Makedoniju.

Jović je naveo da se Hrvatska precenila, dodajući da je opasno da zemlje loše procene koliko zaista moći imaju.

Ocenio je i da se na političkoj sceni Hrvatske na pozicijama pojavilo nekoliko onih sa desne margine, koji tako "leče lične frustracije".

Jović navodi da bi "Srbija verovatno ponašala isto kao i Hrvatska" i dodao da Evropska unija pravi veliku grešku u svojoj politici proširenja i odugovlacenjem.

Ona bi morala da se širi gde može, kada može, a ovde sada postoji raspoloženje za to. Balkan trenutno nije nikakav problem, ni bezbednosni, ni ekonomski. Pogrešna je bila i politika puštati jednu po jednu zemlju, umesto da su grupisane – naveo je Jović.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ tjarbh

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter