Izvor:
23.07.2016 u 22:53
0

PREPREKA NA PUTU ZA EU: Od BiH se zahteva brisanje smrtne kazne iz Ustava

Ukidanje smrtne kazne u BiH jedan je od glavnih ciljeva politike ljudskih prava EU i ta obaveza se odnosi na svaku zemlju koja teži ka članstvu u EU, rečeno je banjalučkim "Nezavisnim novinama" u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu.

Mi smo apelovali na vlasti u BiH, posebno u RS, gde Ustav još propisuje smrtnu kaznu za najteže zločine, da osiguraju potpuno ukidanje smrtne kazne. U tom pogledu, Izveštaj o BiH za 2015. godinu podvlači da je potrebno ukinuti odredbu o smrtnoj kazni u Ustavu RS – istakla je portparolka Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović.

Ona je dodala da EU i dalje ističe potrebu da se ponovo pokrenu procedure izmene Ustava RS, kao i da su svesni da je BiH smrtnu kaznu ukinula 1997. godine, kao i činjenice da Krivični zakon RS ne predviđa ovu kaznu.

"Nezavisne" navode da u Narodnoj skupštini RS ističu da odgovornost za činjenicu da se smrtna kazna i dalje nalazi u Ustavu entiteta ne leži na parlamentu, već na Klubu Bošnjaka u Veću naroda RS. Podsećaju da su poslanici prilikom izmena Ustava RS glasali za ukidanje smrtne kazne u paketu sa još 28 amandmana, kao i da je taj dokument u potpunosti prošao skupštinsku proceduru.

Mujo Hadžiomerović, šef Kluba Bošnjaka u Veću naroda RS, kaže za "Nezavisne" da je Klub učinio sve da smrtna kazna bude uklonjena iz Ustava, ali prema njegovoj tvrdnji "nema razumevanja srpskih predstavnika".

Izvor:Tanjug
Foto: Twitter/ bokismoki94

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter