Izvor:
13.03.2018 u 13:59
0

VANREDNO STANJE U BIH: Izlila se Una, zatvoren put Kozarska Dubica-Kostajnica!

U Republici Srpskoj ovog jutra kolovozi su većinom vlažni i mestimično mokri, dok je zbog izlivanja reke Une za sve kategorije vozila potpuno obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica u mestu Vrijoci.

Saobraćaj se na tom području odvija alternativnim pravcima, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ RS.

Zbog sleganja kolovoza na pločastom propustu regionalnog puta Moštanica-Kozarska Dubica dva u mestu Božići, saobraćaj je obustavljen i postavljena je vertikalna signalizacija.

Vozačima iz AMS skreću pažnju na mogućnost odrona zemlje ili kamenja na kolovoz na svim deonicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina i izdvajaju pravce Karanovac-Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča, Foča-Šćepan Polje, Zvornik-Konjević Polje, Karakaj-Caparde, Višegrad–Ustiprača-Rogatica i Višegrad-Brodar-Rudo.

Na deonici magistralnog puta Klašnice-Prnjavor u mestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice u Prnjavoru, izmenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor-Gornja Vijaka.

S ciljem bezbednog odvijanja saobraćaja na autoputu "9. januar" Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji "Prnjavor" i "Johovac".

Zbog sanacionih radova saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na deonici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice u ulicama 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini.

Putnička vozila preusmeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

U toku su radovi na deonici magistralnog puta Lončari-granica RS/Brčko distrikta /Brčko jedan/ i granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko dva/-Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmeren na obilazni put sa desne strane iz pravca Brčkog.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmenično saobraća se na magistralnom putu Mrkonjić Grad-Ključ u mestu Dragoraj, dok se saobraćaj odvija usporeno na magistralnom putu Banjaluka-Jajce, na lokalitetu Srpskih Toplica.

I dalje je zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Karan-Novi Grad, a postavljena je vertikalna saobraćajna signalizacija i fizičke prepreke.

U toku je izgradnja vodovoda na području naselja Šnjegotina, opština Čelinac, zbog čega je izmenjen režim odvijanja saobraćaja na deonici regionalnog puta Ukrina-Klupe.

Jednom trakom, naizmeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na deonici regionalnog puta Obudovac dva-Lončari.

Zbog aktiviranih klizišta saobraćaj se odvija naizmenično jednom kolovoznom trakom na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mestu Ljubačevo, na deonici Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača.

U toku su radovi na izgradnji novog mosta preko reke Zovidolke, na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mestu Zovi Do.

Saobraćaj se odvija jednosmerno, preko privremeno izgrađenog mosta u neposrednoj blizini i regulisan je privremenom signalizacijom.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Zbog izlivanja reke Sane u prekidu je odvijanje saobraćaja na lokalnim putevima Blagaj-Radomirovac i Blagaj-Vitasovci.

Na deonici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Počela je preventivna kampanja pod nazivom "Osvetlaj obraz domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svetlom", koja će trajati do kraja marta, a sprovodi je AMS RS u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS i lokalnim zajednicama.

Kampanjom se želi uticati na promenu stavova kod vozača traktora kako bi na putu učestvovali sa tehnički ispravnim traktorom, čistim i ispravnim svetlosno-signalnim uređajima, koristili žuto rotaciono svjetlo, bezbedno prevozili lica i teret na traktorskoj prikolici.

Danas u 10 časova, na parkingu iza Doma zdravlja u Istočnom Sarajevu u Ulici Stefana Nemanje jedan biće organizovana podela žutih rotacionih svetala i svetloodbojnih traka vlasnicima traktora sa ovog područja.

Posle toga za vozače traktora biće održano savetodavno predavanje u sali Skupštine grada Istočno Sarajevo, gde će im biti podeljeni i preventivni materijali.

U toku je i tradicionalna republička kampanja "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas", a AMS RS poziva vozače da voze oprezno u zonama osnovnih i srednjih škola, te da obrate posebnu pažnju na đake koji se kreću duž kolovoza.

U toku je i republička preventivna kampanja "Budi vidljiv, ne budi figura" koju sprovodi AMS RS i Agencija za bezbednost saobraćaja RS, a osnovna poruka kampanje jeste vidljivost pešaka.

I na području FBiH učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz, posebno na deonicama Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar i Bugojno-Novi Travnik.

Na deonici auto-puta Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mestu radova, preusmeren iz vozne u preticajnu traku.

U terminu od 7.30 do 17 časova izvode se radovi na rekonstrukciji rasvete u tunelu Jajce dva na magistralnom putu. Za vreme izvođenja radova saobraća se naizmenično jednom trakom.

Jednom trakom saobraća se i na magistralnom putu Resanovci-Drvar zbog urušavanja potpornog zida.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih čekanja.

Izvor: Blic
Foto: Srna

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter