Izvor:
15.03.2018 u 20:40
0

Stoilković: Dvojezičnost destabilizuje Makedoniju!

Usvajanje Zakona o upotrebi jezika, koji je uveo albanski kao drugi zvanični jezik u Makedoniji, izaziva političku destabilizaciju i unosi nemir u javni i politički život u državi, izjavio je danas predsednik Demokratske partije Srba u toj državi, Ivan Stoilković.

Stoilković je u izjavi za Tanjug rekao da taj zakon suprotstavlja ne samo zvanične državne institucije nego i građane različitih nacionalnosti, pre svega kada je u pitanju zajednički život.

Dodao je da je prilikom donošenja zakona prekršen Poslovnik o radu makedonskog parlamenta.

"Prekšen je niz zakona i na kraju krajeva prekršen je i Ustav Makedonije. Pokazalo se da je sve to bilo uzalud jer predsednik Makedonije (Ðorđe Ivanov) neće potpisati Zakon o dvojezičnosti", rekao je Stoilković.

Objašnjava da je suština u tome da parlament nije ispoštovao ustavno pravo Predsednika koji ga, nakon prvog usvajanja u januaru mesecu ove godine nije potpisao, već ga je vratio na ponovnu raspravu u parlament.

Predsednik je, dodao je, stavljanjem veta na zakon i vraćanjem u parlament zapravo tražio od poslanika da se o zakonu ponovo raspravlja, ali na jedan sasvim drugačiji način.

Stoilković ističe da izjednačavanje makedonskog i albanskog jezika u budućnosti znači promenu ustavno pravnog sistema Makedonije u pravcu federalizacije države.

To, međutim, ističe, nikako nije u interesu Makedonije i njenih građana, uključujući predstavnike manjinskih zajednica, pre svega Srbe.

"U situaciji kada se federalizuje Makedonija Albanci dobijaju sve, a Makedonci gube sve, a znamo kako se Albanci ponašaju kada su u većini i kada su na vlasti", rekao je Stoilković i zapitao kakva će prava moći Srbi da ostvare, imajući u vidu frustaciju makodonsog naroda koji je sve izgubio – i državu, i teritoriju, i Ustav, i zakone i, kako je rekao, na kraju krajeva i ime.

Makedonski parlament je sinoć u veoma napetoj atmosferi sa 64 glasa "za", bez glasova protiv i uzdržanih, po drugi put usvojio Zakon o upotrebi jezika, bez rasprave o gotovo 36.000 amandmana, koje je na zakon podnela najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE.

Ranije danas, predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov je izjavio da neće potpisati ukaz o primeni Zakona o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvaničan jezik u Makedoniji.

tanjug.rs
Foto: twitter/thedjmkd

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter