Izvor:
21.03.2018 u 18:50
0

U Skupštini Kosova ponovo bačen suzavac! (VIDEO)

U punu salu Skupštine Kosova bačen suzavac. Bacili su ga poslanici Samoopredeljenja u trenutku daj se sala bila puna za glasanje o demarkaciji.

Suzavac je bačen ka mestu gde sede premijer i članovi Vlade, a skupštinska sala je puna dima.

Poslanici Samoopredeljenja aktivirali su suzavac u trenutku kada je u salu ušao poslanik Srpske liste Adem Hodžaj, čime su obezbeđeni uslovi za izglasavanje zakona o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore.

Prema prvim informacijama suzavac je bačen iz dela sale u kome sedi lider Samooopredeljenja Aljbin Kurti, dok se na snimcima vidi da su to uradili poslanici Fitore Pacoli, Dželal Svečla i Ismail Kurteši.

Portal gazetaexpress.com objavio je juče informaciju da su prethodnih dana poslanici Samoopredeljenja u skupštinsko zdanje uneli suzavac i da postoji realna mogućnost da on bude upotrebljen.

Tu informaciju je kao netačnu i špekulaciju odbacila poslanica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu.

Poslanici svih političkih stranaka zastupljenih u kosovskom parlamentu osudili su koriščenje suzavca za ostvarivanje političkih ciljeva, dok je poslanica Samoopredelenja Aljbuljena Aljiu rekla da neće dozvoliti da se demarkacija ratifikuje.

Podsetimo, na dnevnoim redu sednice je glasanje o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom. Američki ambašador u Prištini, Greg Delavi, osudio je današnje aktiviranje suzavca u kosovskom parlamentu, poručivši da nasilje kao politički instrument nema mesta na Kosovu.

Delavi je na tviteru zatražio ponovno okupljanje poslanika i glasanje za demarkaciju.

Tokom pauze, nakon što je sednica parlamenta prekinuta zbog suzavca koji su aktivirali poslanici opozicionog Samoopredeljenja, Delavi i šefica Kancelarije EU u Prištini, Natalija Apostolova, ponovo su se sastali sa predsednikom skupštine Kadri Veseljijem.

U trenutku dok je prolazila skupštinskim holom, Apostolova je na trenutak zastala i porazgovarala sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem. Nije, međuitm, poznato o čemu su oni razgovarali, kao ni o čemu su ona i američki ambašador razgovarali sa Veseljijem.

Veselji se rano jutros sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte i Apostolovom, koje je uveravao da će “drama” sa Sporazumom o demarkaciji danas biti okončana.

Za izglasavanje zakona potrebno je da glasa najmanje 80 od 120 poslanika Skupštine Kosova.

Rasprava u Skupštini Kosova noćas je okončana oko jedan sat posle ponoći.

Sednici prisustvuje 95 poslanika, a među njima, kako su najavili, nisu poslanici Srpske liste, koji učestvuju u Vladi Kosova.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti zatražio je promenu redosleda tačaka u članu 3 predloga zakona, što je premijer Ramuš Haradinaj prihvatio i odlučeno je da Komisija za medjunarodne odnose razmotri i odluči o predlogu DSK.

Posle toga Skupština će se izjasniti o predlogu zakona i glasati za zakon u celini.

tanjug.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter