Izvor:
29.03.2018 u 14:42
0

Stižu polovnjaci iz Izraela: Hrvatska kupila avione zbog Srbije!

Jednoglasnom odlukom hrvatska vlada je odlučila da Hrvatska kupi izraelske vojne avione. O toj kupovini pišu i svetski mediji, navodi zagrebački portal "Indeks".

''Hrvatska se sprema da kupi stare izraelske borbene lovce u poslu vrednom 500 miiona dolara'', naslov je članka novinske agencije AFP koji je objavio "Tajms of Izrael".

AFP podseća da je Zagreb prošle godine raspisao tender za nabavku vojnih aviona koji bi zamenili zastarele avione MiG-21 ruske proizvodnje, te da su se na tender, osim Izraela, javili i Grčka, Švedska, Južna Koreja i SAD. Nakon što je Veće za odbranu podržalo izraelsku ponudu, veruje se da je konačna odluka vlade samo formalnost. Najviši hrvatski zvaničnici izrazili su zabrinutost oko MiG-21, za koje mediji izveštavaju da su od njih 12 samo četiri potpuno operativni, prenosi AFP.

"Juronjuz" takođe piše kako je ''Hrvatska spremna da kupi izraelske avione F-16'', tačnije eskadrilu 12 korišćenih lovaca F-16. Švedski Sab ponudio je eskadrilu novih lovaca Gripen po ceni od nekih 800 miliona evra, odnosno skoro milijardu dolara.

AP, čiji je članak objavio američki ABC Njuz, piše kako će ''Hrvatska kupiti unapređene izraelske borbene lovce'' i to kako bi ojačala svoju odbranu usled ruskog naoružavanja susedne Srbije. To će biti najveći vojni posao Hrvatske otkad se odvojila od Jugoslavije koju je predvodila Srbija, u krvavom ratu 1991-1995, ističe AP te dodaje da su rabljeni avioni F-16 znatno modifikovani pomoću izraelske avionike.

Dok "Juronjuz" piše da je švedska ponuda od 12 novih Gripena teška gotovo milijardu dolara, AP piše o mnogo manjoj ceni od nekih 700 miliona dolara. AP takođe naglašava da Hrvatska vodi ''mini-trku u naoružanju'' s ruskom saveznicom Srbijom, koja je nedavno dobila šest korišćenih ruskih borbenih lovaca MiG-29. Moskva pokušava da poveća svoj uticaj na Balkanu, prvenstveno kroz Srbiju, zaključuje se u ovom članku, prenosi "Indeks".

b92.net
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter