Izvor:
15.04.2018 u 22:06
0

OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA: DODIK: Jasenovac je bio državni projekat NDH, za čije zločine niko nije odgovarao!

U Spomen-području Donja Gradina danas je obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu, a predsednik RS je pooručio da je taj logor bio državni projekat NDH za koji nikada niko nije odgovarao.

Taj zločin, poručio je Dodik, i danas nema svoju zvaničnu kategorizaciju kao genocid na Srbima, Jevrejima i Romima.

– Ovo je mesto koje navodi čoveka da ćuti, jer nema šta da kaže, a sada znam da moramo da govorimo o ovome, da ne bi bilo zaboravljeno i odneseno u neka tamna mesta istorije i da se na bi ponovo ponovio užasan bol i jauk, koji su mogle da čuju samo krošnje iznad nas i nebo – rekao je Dodik na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini.

Obraćajući se učesnicima komemoracije, Dodik je rekao da je dominatan osećaj koji iz logora Jasenovac nosi još iz detinjstva bio strah od ustaša i NDH, jer je u toj državi sprovođen stravičan projekat sistematskog ubijanja jednog naroda.

– Ta spirala mesta zločina – od Paga, Jadovnog, preko Jasenovca, Gradiške, do Sajmišta, Kragujevca, pa ponovo prema Brodu, Prebilovcima, hercegovačkim jamama, odnele su milion žrtava srpskog naroda u Drugom svetskom ratu – posetio je Dodik.

On je dodao da su u tom ratu Srbe, oslabljene u prethodnom ratnom sukobu, ubijali gde god su stigli, bez razloga i povoda.

– Ubijali su nas, a nisu ni znali zašto to čine, ali su u tome uživali, jer se nikada nisu umorili, stali, prestali, čuli jauk, plač majke i deteta. Nikada nisu imali saosećanje i pomislili na svoje – rekao je Dodik.

On je podsetio da je iz logora Jasenovac 22. aprila 1945. godine proboj izvršila samo mala grupa od 1.100 preživelih logoraša, u momentu kada je svet već video i znao da je Drugi svetski rat pri kraju.

– Krenuli su da se probiju iz logora da bi bili živi svedoci onoga šta je bilo i da bi omogućili da život nastavi da teče – dodao je Dodik.

On je podsetio da u opštini Kozarska Dubica 20 godina posle Drugog svetskog rata nije bilo muškog regruta iz srpskog naroda, jer su svi bili pobijeni u logoru za decu, u kojem je pobijeno ili nestalo 35.000 kozaračke dece.

– Skoro sam shvatio da su Srbi stradali zbog dve strašne stvari u svojoj istoriji, a to su strah i iluzija. Strah od tog monstruoznog mesta, logora u koji su ulazili u kojem su sretali leševe, odsecao je snagu za bilo kakav otpor. Bio je to parališući strah, jer ste došli na mesto bez povratka – rekao je Dodik.

"Srbosjek" je oružje za jedan narod, da se on pobije, da nestane i da se ne ponovi. Iluzija Srba je bila komunistička Jugoslavija", naglasio je Dodik.

Dodik je poručio i da Srbi u BiH neće odustati od Republike Srpske i prava koja su im data Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je jasno napisan.

– Nećemo da zapadnemo u strah niti da prihvatimo iluzije stvaranja društva nad kojim je propala bivša Jugoslavija – poručio je Dodik i istakao da Srbi kao narod žele mir.

– Danas je najvažije da pozovemo i prizivamo mir među ljudima, mir među narodima, među držama, mir među nama koji živimo ovde da bi mogli da se rehabilitujemo kao nacija i narod, da bi mogli da gradimo naše porodice, kuće, našu Republiku Srpsku i državu – rekao je Dodik.

Podsetio je da Srpska u proteklih nekoliko godina sa Srbijom organizuje obeležavanje nekoliko važnih datuma iz istorije, na prostoru Republike Srpske i Srbije.

– Moja velika zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je bio inicijator i pokrenuo ideju da se to na taj način radi. To je jedini mogući odgovor, jer mi ne možemo i ne treba da budemo separisani. Srpski narod je jedinistven, po svom identitetu, veri, pismu i jeziku i mi nismo bosanski, niti smo hrvatski niti bilo koji ini Srbi – naglasio je Dodik.

Kurir
Foto: Facebook/Printskrin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter