Izvor:
25.04.2018 u 18:21
0

ZAEV: Očekujem iskorak u pregovorima sa Grčkom oko imena Makedonije!

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da očekuje mogućnost za iskorak u današnjim pregovorima sa Grčkom oko imena Makedonije, koji će se održati u Beču.

Zaev je istakao da za kreativnost rešenja ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, imaju njegovu i podršku grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Sastanak počinje u 15.00 i ne zna se koliko će trajati niti da li će učesnici po završetku davati izjave Pema oceni grčkih medija, današnji razgovor Dimitrova i Kocijasa, uz posredovanje medijatora UN Metjua Nimica, ključni je i odlučujući.

Grčki mediji podsećaju da razlike ostaju nepromenjene i da je glavni problem opseg upotrebe imena.

Grčka traži da Makedonija promeni ustav kako bi novo složeno ime Makedonije bilo za opštu upotrebu, dok BJRM (Bivša Jugoslvenska Republika Makedonija) preferira "dvojno ime", odnosno složeno ime za medjunarodnu upotrebu i zadržavanje ustavnog imena za unutrašnju upotrebu.

Prema nekim informacijama, medijator Nimic, posebno posle kontinuiranih susreta Dimitrova i Kocijasa, ocenjuje da je "nivo pregovra Atine i Skoplja najnapredniji do sada, što u suštini olakšava preduslove za dogovor".

Onlajn izdanje dnevnika Proto-tema navodi da nije mali broj onih na Zapadu koji pritiskaju Grčku i, pozivajući se na diplomatkse izvore, dodaje da je postignut dogovor za tehnička pitanja.

Učestali susreti šefova diplomatija Grčke i Makedonije, koji se se već nekoliko puta sreli od početka godine, nastaviće se u maju, na dva medjunrodna skupa koja se održavaju u Grčkoj.

Izvor: Kurir
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter