Izvor:
12.05.2018 u 16:57
0

Sad je jasno ko promoviše ustaštvo: U Blajburgu i tri ministra hrvatske vlade!

Hrvatska i ove godine u Blajburgu obeležava godišnjicu stradanja ustaških vojnika na kraju Drugog svetskog rata. U Blajburgu su i tri ministra hrvatske Vlade.

Austrijske vlasti očekuju da će na komemoraciji učestvovati oko 15.000 ljudi.

Program komemoracije počeo je u 11 sati molitvom kod hrvatskog groba na mesnom groblju u Lojbaher feldu, nakon čega kreće kolona prema Blajburškom polju na kojem u 12 sati počinje službeni deo.

Zagrebački “Indeks“ piše da su njihovi reporteri na putu do Blajburga videli trojicu ministara iz hrvatske vlade – Kujundžića, Kuščevića i Medveda, a da će tamo biti i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Osim toga, oni navode da u Blajburgu ima mnogo policije, da se ne prodaje alkoholol, pa ga građani piju krišom, jedu kobasice i piju koka-kolu. Zagrebački portal je objavio i da je neko na putu koji vodi na Blajburgu crvenom bojom ispisao "smrt fašizmu".

“Indeks“ takođe ističe da je zbog skupa tokom dana bila velika gužva na granici između Austrije i Slovenije.

Podsećamo, skup u Blajburgu je proteklih meseci bio u žiži austrijske javnosti zbog mnogobrojnih zahteva da on bude zabranjen.

Osim toga, prvi put od održavanja komemoracije u Blajburgu biće održane i demonstracije protiv ovog skupa.

Zbog rizika od izbijanja sukoba između učesnika dva događaja policija je odredila da anti-Blajaburg demonstracije budu daleko od mesta na kojem se svake godine okupljaju desničari iz Hrvatske.

Komemoracija u Blajburgu ove godine je suočena sa najvećom kritikom u Austriji, a javnost je tražila da se skup zabrani, što vlada nije želela, ali zato predstoji mogućnost da se u zakon o zabrani veličanja nacizma uvrste i ustaški simboli, kako bi se zabranilo njihovo nošenje na ovom događaju.

Rimokatolička crkva u Austriji reagovala je na kritike i zabranila je političke govore za vreme mise, kao i nošenje uniforma i simbola, transparenanata sa desničarskim saržajem, kao i točenje alkohola i štandove za prodaju.

Nakon kraja Drugog svetskog rata desetak hiljada ljudi koji su hteli da se predaju savezničkim snagama britanska vojska je u Blajburgu izručila jugoslovenskoj vojsci. Jedni tvrde da je reč o ustaškim vojnicima, dok se u hrvatskoj javnosti često može čuti da je reč o hrvatskim civilima.

indeks, b92.net
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter