Izvor:
11.08.2016 u 00:51
0

BUGARSKA PROTIV TURSKE: Žestoka borba za ruski gas!

Sofiji se žuri. Uoči posete turskog predsednika Rusiji bugarski premijer je počeo da zove Moskvu. Bugarima je uvek mnogo više odgovarao „Južni tok“, nego „Turski tok“.

Kada se u svoje vreme pojavio „Južni tok“ Sofija se nadala ekonomskoj koristi. Međutim, mesta su se promenila i partija je počela da se igra protiv interesa Bugarske.

Sofija je počela da zateže. Zato je od EU i SAD dobila podršku. „Južni tok“ je obustavljen. Međutim, kod predstavnika bugarske vlasti ostala je nada da će se projekat obnoviti.

Kako se pokazalo, bili su u pravu. Odjednom se pojavila mogućnost nastavka razgovora o tom projektu. Nakon pozitivnog signala iz Brisela u Sofiji su živnuli.

Premijer Bojko Borisov, čim je saznao da će „Južnog toka“ ipak biti, pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi razgovarao o povratku gasovoda.

Rusija je u pravu što je oprezna, navode eksperti. Sofija nije samostalna u svojim akcijama. Niko ne zna kako će se dalje ponašati jedna od najslabijih država EU.

Moskva je počela da obnavlja odnose sa Ankarom, što znači da je verovatna i realizacija „Turskog toka“. Jasno je da će ruski gas koji direktno dolazi u Evropu bolje grejati od onog koji će doći tranzitom preko Turske.

Sofija u toj igri više liči na poslušnu marionetu, nego na ozbiljnog igrača, mada nije isključeno ni da Bugarska ipak lobira za svoje interese u Briselu, pokušavajući da odmrzne projekat.

Svaka strana, bilo da se radi o Turskoj ili o Bugarskoj, želi da monopolizuje „Turski tok“, odnosno „Južni tok“, jer kada dobije cev ona će višestruko povećati svoj uticaj na Brisel.

Rusija može da iskoristi tu situaciju za svoje interese. Naravno, pre ili kasnije moraće da napravi izbor između dva projekta. Najvažnije za nju je da uzme u obzir nijanse i dobro proračuna naredne poteze.

Sputnjik
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter