Izvor:
17.08.2016 u 13:41
0

DODIK PORUČUJE: Referendum će biti održan, BAJDEN NIŠTA NE MOŽE DA PROMENI!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će referendum o Danu Republike Srpske biti održan bez obzira na reagovanje međunarodnih zvaničnika i domaćih političara.

"Referendum će biti održan 25. septembra, a tog dana naveče samo mi mogu čestitati, ništa drugo", rekao je Dodik. Dodik je naveo da će referendum biti održan mirno, bez ugrožavanja bezbednosti i da niko ne treba da ga se plaši.

"Naša politika i referendum je politika mira. Htjli smo još ranije da sve političke partije donesu zakon o Ustavnom sudu BiH i na taj način sprečimo da tri stranca i dva Bošnjaka odlučuju šta je važno za Republiku Srpsku", naglasio je Dodik.

Komentarišući navode da će američki potpredsednik Džozef Bajden tražiti od premijera Srbije da izvrši pritisak da referendum ne bude održan, Dodik je rekao da Bajden tu ništa ne može promeniti.

"Vučić je moj prijatelj, čovek koji iznosi svoju argumentaciju, a na meni je da odlučim. Tu Bajden ništa ne može promeniti. Da li je ambasador SAD u BiH tražila od Bajdena da to uradi – moguće je. Da je Bajden mislio na BiH, došao bi u Sarajevo", kazao je je Dodik, preneo je RTRS.

Ako bude reagovanja OHR, to će se tumačiti kao svrstavanje na jednu stranu i upotreba grube političke sile, a referendum bi i u tom slučaju bio održan, dodao je on.

Dodik je kazao da je uveren da će narod izaći na referendum i da neće biti nikakve spekulacije oko toga da se 9. januar slavi kao Dan Republike u svim narednim vremenima. Komentarišući to što je SDA pozvala Ustavni sud BIH, Tužilaštvo i SIPA da spreče održavanje referenduma, Dodik je rekao da su Tužilaštvo BiH i SIPA, kao i Sud BiH nelegitimne institucije.

"Organi BiH nemaju ni suštinski ni formalni legitimitet. Nastali su nasilnim odlukama visokog predstavnika, umesto sporazumom i dogovorom dva entiteta u BiH", smatra Dodik.

Dodik je rekao da referendum o ukidanju Republike Srpske, koji bi bio održan na nivou BiH, a na koji poziva Udruženje majki Srebrenice, ne bi nikada bio održan u Republici Srpskoj i da za takav referendum na nivou BiH nema pravne osnove i dogovora i da on može biti sproveden samo u Federaciji BiH.

On je istakao da srpski narod nikada više neće dozvoliti da bude preglasan kao na referendumu o nezavisnosti BiH iz marta 1992. godine.

Izvor:Tanjug
Foto:Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter