"INDEPENDENT" OTKRIVA: Oružje iz BiH završilo u rukama islamista!

Oružje proizvedeno u bosanskoj fabrici BNT-TMiH, koje je prodato Saudijskoj Arabiji, završilo je u rukama ekstremista ID i Al Kaide, piše britanski "Independent".

Reč je, kako se navodi, o 500 minobacača iz ove fabrike.

Novinar "Independenta" Robert Fisk piše da je u podrumu bombardovanog skladišta oružja Al Kaide u istočnom Alepu prošle godine pronašao oružane listove iz fabrike minobacača u Bosni - sa potpisom nekadašnjeg direktora kontrole naoružanja u fabrici BNT-TMiH u Novom Travniku Ifeta Krnjića. 

Dokumenti su stigli sa pošiljkom od 500 minobacača kalibra 120 mm u januaru 2016. godine. 

Fisk je sada pronašao Krnjića u Novom Travniku koji kaže da je kompanija poslala oružje Saudijskoj Arabiji. 

"To je moj potpis! Da, to sam ja! To je garancija za minobacače 120 mm - to je NATO standard", rekao je Krnjić. 

On navodi da je isporuka otišla za Saudijsku Arabiju. 

"To je bio deo isporuke 500 minobacača. Sećam se dobro saudijske isporuke. Oni (Saudijci) došli su u našu fabriku u inspekciju naoružanja početkom 2016. godine", rekao je Krnjić. On tvrdi da su sve takve prodaje striktno u skladu sa pravnim sertifikatima krajnjeg korisnika koje je njegova fabrika dobila od svih kupaca navodeći da će oružje koristiti jedino oružane snage država koje ga poruče. 

"Kad su Saudijci došli u našu fabriku u inspekciju početkom 2016. bio je i saudijski ministar i zvaničnici koji su došli u inspekciju oružja pre nego što su ga dobili. Sva naša proizvodnja posle rata (u Bosni) je pod kontrolom Amerikanaca i NATO koji stalno dolaze ovde ... i oni znaju kuda iz fabrike odlazi svaki komad našeg oružja", rekao je Krnjić. 

Isporuka 500 minobacača je velika, navodi "Independent" dodajući da većina evropskih vojski nema toliko u svojim skladištima kao i da je nešto od tog oružja izgleda završilo u rukama neprijatelja sirijskog predsednika Bašara al Asada - islamista Nusra Fronta/Al Kaide na severu Sirije u roku od šest meseci od otpremanja iz fabrike u Bosni. 

Sirijska ambasada u Londonu odgovorila je za "Independent" da Saudijska Arabija ne daje "praktičnu ili neku drugu podršku bilo kakvoj terorističkoj organizaciji (uključujući grupe Nusra ili Islamska država) u Siriji ili nekoj drugoj zemlji". 

Ambasada takođe navode "Independenta" opisuje kao "nejasne i neosnovane" i dodaje da je Saudijska Arabija "vodeći glas u međunarodnoj zajednici za podršku diplomatskom rešenju sukoba u Siriji, dok u isto vreme sarađuje sa susedima i saveznicima u borbi protiv porasta snage ekstremizma". 

Fisk piše da je po ulasku u Alepo pronašao brojna dokumenata, među kojima su uputrstva na engleskom jeziku za korišćenje mitraljeza i minobacaca. Među tim dokumentima, britanski novinar kaže da je pronašao i uputstva za upotrebu oružja iz BiH, Srbije, Bugarske, ali i prazne kutije protivraketnog naoružanja američkog proiztvođača "Hadžis Erkraft Kompani". 

Fisk piše da je uputstvo za upotrebu oružja koje je pronašao u Alepu - među kojima i za mitraljez Kojot MO2 na 20 stranca kragujevačke fabrike "Zastava oružje" pokazao generalnom direktoru Milojku Brzakoviću. On je potvrdio da je dokumenta izdala ta fabrika i da su među kupcima bili Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. 

"Ne postoji nijedna jedina zemlja na Bliskom istoku koja nije kupovala oružje od Zastave u poslednjih 15 godina", rekao je Brzaković.

 

b92.net
Foto: wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Glamur
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live