Izvor:
21.10.2018 u 14:17
0

BRITANCI UZ TRAMPA, NEMCI TRAŽE PONOVNO RAZMATRANJE: Povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Rusijom kamen spoticanja!

Britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson izjavio je danas da je Britanija "apsolutno odlučno" uz Sjedinjene Američke Države u odluci predsednika Donalda Trampa da se povuče iz značajnog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja s Rusijom.

Vilijamson je okrivio Rusiju da ugrožava sporazum o kontroli naoružanja, koji su SAD i Sovjetski Savez postigli 1987, i pozvao Kremlj da "zavede red u svojoj kući", prenosi AP.

Tramp je rekao da će istupiti iz tog sporazuma jer ga Rusija, kako je naveo, "godinama" krši i jer taj dokument sprečava SAD da razvija novo oružje.

Podržavši Trampa, Vilijamson je danas za Fajnenšel tajms rekao da je Moskva napravila "sprdnju" od Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Taj sporazum, potpisan 1987, zabranjuje SAD i Rusiji da poseduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometra, podseća američka agencija.

Nemačka: SAD da razmotre posledice povlačenja iz sporazuma

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas saopštio je danas da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da razmotre posledice svog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa – kako po Evropu, tako i po buduće napore u cilju razoružanja.

"Taj sporazum je… 30 godina bio važan stub naše evropske bezbednosne arhitekture", navodi se u Masovom saopštenju, prenosi Rojters.

Nemački ministar je naveo da je Nemačka često pozivala Rusiju da odgovori na ozbiljne optužbe da krši taj sporazum.

"Sada pozivamo SAD da razmotre moguće posledice", poručio je šef nemačke diplomatije u saopštenju.

Američki predsednik Donald Tramp je rekao da je odluku, koju je saopštio u subotu, o povlačenju iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) doneo jer se Rusija, kako je naveo, nije pridržavala tog sporazuma, potpisanog 1987. godine.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter