Izvor:
22.10.2018 u 20:00
0

PALMER: Podrška Prespanskom sporazumu istorijska prekretnica!

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer izjavio je večaras u Skoplju da je "80 glasova podrške Prespanskom sporazumu u Sobranju predstavljaju istorijsku prekretnicu i otvaraju put evropskoj budućnosti Makedonije i makedonskog naroda".

MIA prenosi da je Palmer to kazao na konferenciji za medije sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

"Kako se krećete na putu ka evropskoj i evroatlanskoj integraciji, ka članstvu u NATO, ka otvaranju pregovora za članstvo u EU, Makedonija, makedonski lideri, makedonski narod može da računa na podršku SAD", poručio je Palmer.

Navodi se da je Zaev rekao da je "susret sa Palmerom stigao u izuzetno važnom trenutku za Makedoniju i samo nekoliko dana nakon velikog koraka ka budućnosti načinjenom u Sobranju".

"Saglasili smo se da odluka poslanika ima istorijsko značenje. Ta odluka poslanika pozicije i opozicije još jednom je potvrdio evroatlantsko opredeljenje za budućnost naše zemlje", naveo je Zaev.

Namerno se nisam sastao sa Mickoskim i Ivanovim

Zbog različitih pogleda na aktuelno stanje u Makedoniji, namero se nisam sastao sa predsednikom države Đorđem Ivanovim i liderom opozicione VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim, izjavio je u Skoplju Palmer.

"Mi imamo različite poglede sa Mickoskim. Danas se nisam sreo s njim, ali sam imao susret sa poslanicima koji su prošlog petka glasali 'za'. Odluka poslanika iz opozicije bila je zaista hrabra, iako su im posledice bile poznati. Ja sam razočaran sa VMRO-DPMNE zato što nisu podržali Prespanski sporazum. Biće mi drago ako na narednom glasanju bude više glasova opozicije koji su 'za'", rekao je Palmer za makedonsku televiziju TV 21.

Palmer kaže da namerno nije ostvario susrete sa Ivanovim i Mickoskim zato što imaju različite poglede na aktuelno stanje u Makedoniji.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer je u zvaničnoj poseti Makedoniji i danas se sastao sa premijerom Zoranom Zaevim i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim.

Palmer je posetio Makedoniju pre tri meseca, kada je boravio tri dana kako bi izrazio američku podršku Dogovor iz Prespe o imenu i evro-atlantskim integacijama Makedonije.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter