IAKO AMERIKA NIJE ZVANIČNO POTVRDILA: Lavrov i Keri će se sastati u Ženevi

 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastaće se sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Ženevi danas ili sutra, bez obzira što još nema potvrde od američke strane, objavilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Detalji i format sastanka su potvrđeni, tako da se podrazumeva da će sastanak biti održan - izjavila je portparolka Ministarstva Marija Zaharova.

Dvojica diplomata su pristala na sastanak tet-a-tet nakon što su telefonskim putem "razradili preostale detalje eventualnog sporazuma" o borbi protiv džihadista i podsticanju mirovnog procesa u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov je, takođe, oštro kritikovao nove američke sankcije protiv Rusije zbog krize u Ukrajini, naglasivši da se time ometaju zajednički napori dveju strana "uključujući one usmerene na rešavanje regionalnih sukoba", navodi se u saopštenju.

Rusija i SAD, koje se bore na suprotnim stranama u petogodišnjem ratu u Siriji, proteklih nedelja nastoje da postignu dogovor kako bi obnovile primirje na terenu i koordinisale udare na Islamsku državu i druge džihadiste, podseća francuska agencija.

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik SAD Barak Obama razgovarali su u ponedeljak na marginama samita G20 u Kini, ali nisu uspeli da premoste razlike u stavovima.

Rusija sprovodi vazdušnu kampanju podržavajući sirijskog predsednika Bašara al-Asada, dok SAD podržavaju pobunjeničke grupe koje se bore da ga zbace sa vlasti.

Tanjug
Foto:Twitter/AleksKhlebnikov

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro