Izvor:
05.11.2018 u 15:41
0

VAŠINGTON JE POŠTEDEO OSAM DRŽAVA OD SANKCIJA: Trampova administracija omogućiće uvoz iranske nafte!

Iako su nove američke sankcije Teheranu stupile na snagu, osam država, krupnih uvoznika iranske nafte, zasad je pošteđeno posledica koje je administracija u Vašingtonu namenila onima koji trguju sa Iranom.

Izuzećem su obuhvaćene Kina, Grčka, Indija, Italija, Turska, Južna Koreja, Tajvan i Japan.

Sankcije pogađaju energetski, finansijski i transportni sektor Irana i za cilj imaju da nanesu štetu privredi te države, nakon što su se SAD ranije ove godine povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015.

Današnje sankcije vraćaju na snagu sve one koje su ukinute nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Prema rečima američkih zvaničnika, sankcije će važiti sve dok Iran, kako kažu, ne prestane da podržava terorizam, ne povuče se iz Sirije i potpuno obustavi svoj program razvoja nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Sankcijama se zamrzava sva imovina iranskih firmi nad kojima SAD imaju jurisdikciju, dok se Amerikancima zabranjuje poslovanje sa njima. Posledice će osetiti i kompanije iz drugih država koje posluju sa iranskim firmama i pojedincima na koje se sankcije odnose.

Administracija predsednika Donalda Trampa najavila je da želi da u potpunosti prekine iranski prihod od nafte, ali je za osam pomenutih država omogućen uvoz iranske nafte sve dok rade na tome da ga smanje na nulu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da je ova "pošteda", koja važi šest meseci, data kako ne bi došlo do poremećaja na tržištu nafte, kao i da bi tih osam država dobile više vremena da eliminišu uvoz iz Irana. Pored toga, tokom tih šest meseci, novac koji te zemlje budu platile za naftu moraće da lagne na poseban račun, sa koga će ga Iranci moći da koriste samo za ograničene, humanitarne svrhe.

Iran je ranije saopštio da nije zabrinut zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija naftnom i finansijskom sektoru zemlje.

Američke sankcije pozdravio je Izrael, dok su Evropska unija, Francuska, Nemačka i Velika Britanija ranije u zajedničkom saopštenju poručile da žale zbog odluke Vašingtona.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter