UPOZORENJE POLICIJE: Ako primite poziv sa nepoznatog broja i čujete ovo pitanje, nemojte odgovarati!

 

 

Ako vas pozove nepoznat broj, a čujete pitanje "Da li me čujete?", momentalno prekinite vezu i ne odgovarajte na pitanje ni pod kojim uslovom.

Širom sveta je ovo proglašeno kao "crveno upozorenje" od strane policije i prevarantima je cilj da od vas čuju reč -Da-.

 

Odgovor-Da -bi odmah nakon toga usledio i tada vas prevaranti drže u šaci. Policije širom sveta su prihvatile ovo upozorenje kao ozbiljno. Mnogi ljudi su prijavili da su ih prevaranti zvali i pokušali da privuku njihovu pažnju.

To znači da je rizik i dalje na snazi. Svako bi trebalo da bude na oprezu ako dobije čudne telefonske pozive od nepoznatih brojeva.

 

Evo kako prevaranti funkcionišu:

Dobijete poziv od nepoznatog broja i javite se. Glas sa druge strane veze (koji može biti robotski) pita: -Da li me čujete?- ili slično pitanje. Nakon toga se vaše -Da- snima.

Ako neko nasedne na prevaru i kaže -Da-, prevaranti počinju da naplaćuju usluge koje nikada zapravo niste prijavili. Oni će zvati kako bi od vas zahtevali vraćanje kreditne kartice ili novca, koristeći vaše -Da- kao dokaz da ste se prijavili za servis. Srećom, vaš odgovor ne znači da ste zaista potpisali bilo kakav ugovor.

Ako odgovorite -Da- slučajno i instiktivno, ne paničite. Vi ne dugujete pare onome ko vas je pozvao, samo zato što on ima vaš snimljen glas.

Oni će vas možda aktivirati za neke proizvode i početi da šalju račune, ali sve dok im ne date informacije o kreditnoj kartici, nećete ostati bez novca. Ako primite pozive koji zahtevaju isplatu od vas ili pokušaju da vas prevare, zapišite broj i prijavite ga policiji.

Takođe je dobra ideja da obratite pažnju na telefonske račune i kreditne kartice nakon što primite ovakve pozive. U slučaju da otkrijete informacije o svojim finansijama, obratite pažnju na čudne račune koji mogu da se pojave na vašoj kreditnoj kartici.

Prema rečima -Fox News-a, svako bi trebalo da preduzme sledeće mere bezbednosti: ne javljajte se na broj koji vam je nepoznat, ne odajte nikome svoje lične podatke, ne potvrđujte svoj broj preko telefona, ne odgovarajte na pitanja preko telefona.

 

Izvor:: Kurir
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15.20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live