Izvor:
08.12.2018 u 12:44
0

EVROPU ZAHVATA PLAMEN „ŽUTIH PRSLUKA“: U Parizu i Briselu uhapšeno preko 600 ljudi, situacija napeta!

Prema najnovijim podacima Uprave pariske policije, tokom protesta u Parizu od jutros je uhapšeno 548 ljudi, a 272 osobe su zadržane u policiji, dok je istovremeno tokom protesta "žutih prsluka" u Briselu preventivno uhapšeno oko 70 osoba, javljaju francuski mediji.

Francuske snage reda u potpunosti su blokirale pariski Trg Konkord, koji direktno gleda na Jelisejska polja, a nalazi se nekoliko stotina metara od predsedničke palate. Time je policija onemogućila "žutim prslucima" da se pridruže demonstrantima na Jelisejskim poljima.

"Žuti prsluci" su danas izrazili razočaranje zbog toliko obimnih snaga policije, koje smatraju "preteranim", i žale što im je "onemogućeno da protestuju". Do Jelisejskih polja se i dalje može stići uskim bočnim ulicama, ali Trg Etoal, gde je policija pre podne ispalila suzavac na demonstrante, ostaće blokiran do kraja dana, navodi "Figaro". Pariski list prenosi i da je policija u Grenoblu uhapsila jednog od lidera "žutih prsluka", Žilijena Terijea, jer je navodno organizovao neodobrene proteste u tom gradu.

Lokalni mediji prenose da je u Grenbolu uhapšeno od 15 do 20 osoba, a da se okupilo između 500 i 1.000 demonstranata, kao i da je situacija napeta.

Istovremeno, u Briselu je policija blokirala celu zonu u kojoj se nalaze evropske institucije, zabranivši pristup toj zoni i vozilima i pešacima. Belgijski dnevnik "Soar" (Le Soir) prenosi da je atmosfera u Briselu napeta, ali da nasilja nema.

"Žuti prsluci" su blokirali autoput ka Rekemu, gradu na zapadu Flandrije, u blizini granice sa Francuskom, kao i da su postavili barikade rano jutros na autoputu nadomak granice sa Francuskom na severu Belgije. Na stotine belgijskih policijaca mobilisano je u Briselu, gde su se "žuti prsluci" prošle sedmice sukobili sa policijom i spalili dva policijska vozila, a tom prilikom je uhapšeno 70 osoba.

Demonstracije su za danas planirane i u Holandiji, mada ni Belgija ni Holandija nisu predložile povećanje takse na gorivo, što je bio katalizator masovnih i rušilačkih demonstracija u Francuskoj poslednjih nedelja.

Jan Dejkgraf urednik holandskog "lista otpora" pozvao je na mirne proteste u Amsterdamu i Roterdamu.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter