Izvor:
05.05.2016 u 15:52
0

BEZ ZVANIČNIH INFORMACIJA: Još uvek NEPOZNAT UZROK požara u srpskoj crkvi

Pet dana od velikog požara u crkvi Sveti Sava u Njujorku, koji je do temelja uništio to zdanje na dan pravoslavnog Uskrsa, nema zvaničnih informacija o uzroku vatrene stihije.

Istraga, u kojoj ne učestvuje Federalni istražni biro (FBI), je u toku.

Patrijarh srpski Irinej rekao je juče beogradskim medijima da je najmanje moguće da se taj saborni hram na Menhetnu zapalio od sveće, te dodao da će, čim bude završen izveštaj o uzrocima požara, krenuti obnova hrama.

Vladika Mitrofan Kodić je za portal Pink.rs rekao da požar u crkvi Sveti Sava nije teroristički čin jer, kako objašnjava, da je ovo delo terorista, onda bi oni to uradili za vreme službe kada je crkva bila puna ljudi.

Ovaj istočnonemački vladika kaže i da ne veruje da je neko namerno podmetnuo požar, te dodaje da ne želi da opterećuje savest takvim mislima, ali da su svi još uvek u šoku.

Moraćemo ubrzo da nađemo mesto na kom ćemo da se okupljamo, videćemo gde, ali u svakom slučaju moramo brzo da se snađemo. Vernici se nadaju da će uskoro dobiti novu crkvu– rekao je on i dodao da su Srbi u velikoj žalosti jer su „izgubili najveću svetinju“.

Istraga, prema njegovim rečima, još nije završena, ali istražitelji su fokusirani na sveće kao jedini uzrok požara. Njujorški vatrogasci takođe veruju da su sveće izazvale požar, dodao je.

Inače, crkva Svetetog Save je poznata i kao Kapela Trojstva, sagrađena je pred kraj 19. veka po nacrtu arhitekte Ričarda Updžina i građena je u gotskom stilu. Nekada je pripadala protestantskoj crkvi, ali ju je vladika Nikolaj Velimirović pomoću vernika otkupio za potrebe srpske zajednice.

Tanjug
Foto: Twitter/Alex Schieferdecker

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter