Izvor:
25.09.2016 u 23:28
0

OLAND PRIZNAO FRANCUSKU KRIVICU: Francuska izdala sopstvene borce i prepustila masakru na desetine hiljada svojih ljudi!

Francuski predsednik Fransoa Oland priznao je krivicu njegove države za napuštanje Alžiraca koji su se borili na strani Francuskih kolonijalnih snaga u alžirskom ratu za nezavisnost.

Desetine hiljada boraca, poznatih kao Harkiji, su poubijani nakon povlačenja Francuske 1962. godine iz Alžira.

Oni koji su potom prebegli u Francusku, smešteni su u izbegličke kampove. Njihovi potomci su dugo pokušavali da dobiju priznanje da su Harkiji nepravedno tretirani, prenosi AP.

U današnjem obraćanju kod Napoleonovog groba, Oland je rekao da "priznaje odgovornost francuskih vlasti zbog napuštanju Harkija koji su masakrirani u Alžiru kao i nehumanih uslova u kojima su živeli oni koji su prebegli u Francusku".

Oko 200.000 Harkija je učestvovalo u borbama protiv svojih zemljaka Alžiraca u ratu koji se pamti kao jedan od najmračnijih perioda savremene francuske istorije.

Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter