Izvor:
26.09.2016 u 18:17
0

SEVERNU KOREJU NE ZANIMAJU IZBORI U AMERICI: „Dok god imamo MARŠALA i NUKLEARNO ORUŽJE, nemamo razloga za brigu!“

Sa državnim medijima pod strogom kontrolom, oskudnim pristupom informacijama iz spoljnog sveta i duboko usađenim ubeđenjem da će, ko god da dođe na čelo Bele kuće, biti njihov zakleti neprijatelj, Severnokorejci ne očekuju mnogo od predsedničkih izbora u SAD – ako su uopšte čuli za njih. Većini Severnokorejaca ime Donalda Trampa ne znači apsolutno ništa, a isti je slučaj i sa Hilari Klinton, mada se neki sećaju njenog prezimena, jer je Bil Klinton, dok je bio predsednik, bio nešto voljniji da sarađuje sa njihovom zemljom nego većina drugih predsednika, ali je to bilo davno i nije dugo trajalo, navodi AP.

Nisam čula za izbore u SAD i nije me briga. Dok god imamo maršala Kim Džong Una i nuklearno oružje, nemamo razloga za brigu – kaže Kim Un Bjol, 27-godišnja službenica u Pjongjangu. Ona smatra da su izbori u SAD manje demokratski nego u njenoj zemlji "gde ljudi vole svoje lidere, a lideri vole svoj narod".

U kapitalističkim zemljama kao što su SAD predsednička funkcija se kupuje, pa predsednici nikada ne brinu o svom narodu – navodi ona.

Ishod izbora u SAD mogao bi da se značajno odrazi na Severnu Koreju, ali bi situacija mogla da ostane i ista, ocenjuje američka agencija, dodajući da je neizvesno kakve odnose sa Pjongjangom namerava da ima novi američki predsednik, ko god to bio, ali i kako će Pjongjang sarađivati sa novom američkom administracijom.

Severnokorejski državni mediji su uglavnom ćutljivi po tom pitanju, mada su ranije ovog meseca oštro kritikovali američke izbore kao "ljuto nadmetanje u rasipanju novca".

Izbori u SAD se svode na tajkunske ceremonije biranja pasa za trku, uz krajnju ravnodušnost prema volji i želji narodnih masa – ocenila je 3. septembra severnokorejska agencija KCNA, istakavši da je "novac sve u američkom društvu".

S druge strane, Severna Koreja svoje izbore organizuje na potpuno drugačiji način, pri čemu nema javne debate o politici, već odluke donosi vladajuća Radnička partija i Kim Džong Un, koji se samo formalno kandiduje za izbore, ali nikada niko nije osporio njegovu nasleđenu poziciju vrhovnog lidera. Glasači, tako, imaju samo jedan izbor na biralištima, gde samo zaokružuju "da" ili "ne", ali praktično niko ne zaokružuje negativan odgovor, a odziv na izborima je obično 99 odsto.

Pjongjang je, kad je reč o SAD, izuzetno kritičan u pogledu sadašnje politike "strateškog strpljenja" predsednika Baraka Obame, koja se zasniva na minimalnoj saradnji sa Severnom Korejom, kažnjivim merama kao odgovoru na njene nuklearne probe i lansiranje raketa, i izgradnji veza sa saveznicima u regionu kako bi se na Pjongjang izvršio pritisak da se ili povuče, ili da bude sankcionisan i izolovan.

U međuvremenu, Pjongjang nastavlja sa svojim nuklearnim i raketnim programom, pa ko god da pobedi na predsedničkim izborima u SAD, verovatno će morati da sa Severnom Korejom ima nekakve odnose – a Severna Koreja nije poznata po velikodušnosti u nuđenju maslinovih grančica, zaključuje američka agencija.

Tanjug
Foto: Twitter/EagleStarNET

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter