Izvor:
20.03.2019 u 20:49
0

NAKON 30 GODINA SE POVLAČI SA FUNKCIJE PREDSEDNIKA: Nazarbajev dao ostavku!

Nursultan Nazarbajev, predsednik Kazahstana od 1990. godine, objavio je da se povlači sa te funkcije nakon skoro 30 godina. Način na koji se on navodno odrekao moći mogao bi biti primer za mlađeg kolegu i, na neki način, njegovog vernog učenika – predsednika Rusije Vladimira Putina.

Post-sovjetski diktatori iz srednje Azije ne podnose ostavke. Prvi predsednici Uzbekistana i Turkmenistana, koji su se, kao i Nazarbajev, uzdigli na svoje položaje dok je Sovjetski Savez još postojao, umro na vlasti, ostavljajući iza sebe režime koji podsećaju na apsolutne monarhije drevnog Orijenta. Tadžikistan i dalje ima istog lidera kao i 1992. godine. U Kirgistanu su prva dva predsednika svrgnuta, a prva miroljubiva tranzicija vlasti dogodila se 2017. godine (iako je sadašnji predsednik, koji je osvojio relativno konkurentne izbore, bio saveznik svog autoritarnog prethodnika).

Međutim, Nazarbajev je uvek bio iznad ostalih centralnoazijskih lidera. Kazahstan je najveći i najbogatiji resursima među ovim zemljama, a režim je bio mekši od svih drugih, osim u siromašnom haotičnom Kirgistanu, piše "Blumberg".

Koristeći naftno bogatstvo svoje zemlje, Nazarbajev je postigao međunarodni legitimitet o kome su diktatori u susednim zemljama mogli samo da sanjaju. Putinov projekat, Evroazijska ekonomska unija, implementira staru Nazarbajevu ideju i pomogao je kazahstanskom lideru da održi prijateljske odnose sa Rusijom, a da ne potpadne potpuno pod Putinov uticaj. Rusija i Kina su jednako važne kao trgovinski partneri Kazahstana.

Pod Putinom, ruski režim je postajao sve više nalik Kazahstanu. Obe zemlje je vodio jedan lider, koji je stalno "ponovo biran" protiv simboličnih protivnika. Obe imaju i jednu, pro-predsedničku političku stranku, koja uznemirava disidente, ali ne koristi brutalnost pri suzbijanju neslaganja, i koja pokušava da oponaša kineski model autoritarnog razvoja.

Krajem 2011. i početkom 2012. godine, demonstracije srednje klase u najvećim ruskim gradovima dali su Putinu ideju da Zapad pokušava da ga zbaci, pa je izgradio rusku policijsku državu, usvajajući sve represivne zakone. Nazarbajev je postao čvršći gotovo istovremeno, u decembru 2011. godine, kada su se rudari pobunili u udaljenom gradu Žanaozenu, što je nagnalo kazahstanskog lidera da pojača policijski rad i suzbije opoziciju.

Obe zemlje su pretrpele kletvu resursa koja je nahranila korumpirane vladine sisteme, a koji nisu u stanju da osiguraju prosperitet, zbog čega njihove ekonomije i dalje zavise od izvoza sirovina. U međuvremenu, oba diktatora su finansirala velike projekte – Nazarbajev je izgradio novi glavni grad, Astanu, a Putin velike sportske događaje kao što su Zimske Olimpijske igre i Svetsko prvenstvo u fudbalu. Međutim, Nazarbajev je izbegao greške kao što je Putinova agresija na Ukrajinu. On nije pravio neprijatelje među narodima koji su važni za trgovinske odnose Kazahstana.

Takođe je stekao poštovanje kao stariji državnik, a ne kao šašavi diktator uprkos njegovom sovjetskom načinu ponižavanja ministara zbog stvarnih i izmišljenih propusta i njegove čudne marketinške ideje, kao što je neuspeli pokušaj da zemlja izgubi sufiks "stan" iz imena. "Freedom House", američka organizacija za podršku demokratiji, čak daje Kazahstanu nešto višu ocenu slobode od Rusije.

Kazahstanski lider je iste političke generacije kao i Putinov prethodnik, Boris Jeljcin, koji je takođe ranije podneo ostavku, jer ga je loše zdravlje stiglo, a oligrasi su pokušavali da se dokopaju što više moći. Nazarbajev je u utorak održao emotivni govor o ostavci – ali za razliku od bivšeg ruskog lidera, nije se izvinio za bilo koju od svojih akcija.

On je, međutim, prethodno sproveo skupe pripreme kako bi osigurao kontinuiranu ulogu u upravljanju zemljom. U 2010. godini, ustav Kazahstana je promenjen kako bi Nazarbajev postao nacionalni lider za život, ili "jelbasi", čime je dobio i imunitet od krivičnog gonjenja i nadzornu ulogu nad donošenjem politike.

U 2017. godini, doneta je jedna ustavna reforma, koja je oslabila predsednikova ovlašćenja i učinila je Savet bezbednosti najvažnijim telom u zemlji. Savet bezbednosti je dobio zadatak da razvija politike i koordinira rad na njihovom sprovođenju. U junu 2018. godine, Nazarbajev je dobio doživotno predsedavanje Savetom bezbednosti.

Nazarbajevljev izabrani naslednik Kasim-Žomart Tokajev, iskusni diplomata, položio je zakletvu za vršioca dužnosti predsednika, a verovatno će pobediti na narednim predsedničkim izborima. Ali, kao šef Saveta bezbednosti i vladajuće stranke, Nazarbajev će ostati zadužen za smer Kazahstana s manjim pritiskom za obavljanje manjih poslova.

O sličnom scenariju se već dugo raspravlja za Putina. Potrebno je samo nekoliko ustavnih promena da bi se osnažio ruski savet za bezbednost i da se Putinu omogući da bude doživotno na njegovom čelu.

Ali Putin je uvek bio neodlučan da zadrži ličnu moć tako očigledno kao što to čini Nazarbajev. Pod Putinovom vladavinom, ruski ustav se samo malo i suptilno promenio u njegovu korist, kada mu je bilo dozvoljeno da se kandiduje za treći mandat nakon četiri godine pauze i kada je predsednički mandat produžen sa četiri na šest godina.

Ali Putin (66) ne postaje mlađi, i od njega će se tražiti da uzme šestogodišnju pauzu nakon što ode sa vlasti 2024. godine pre nego što ponovo bude mogao da se kandiduje. To ne izgleda kao održiva opcija. Putin treba da obezbedi sigurnost svoje porodice kada mu se završi trenutni mandat, i on se ne čini spremnim da se odrekne dirigentske palice. Ako on nije u stanju – kao što se trenutno čini – da prisili Belorusiju da se ponovo pridruži Rusiji, stvarajući novu naciju u kojoj bi imao priliku da bude lider, opcija kakvu je odabrao Nazarbajev je jedna od retkih koja mu je preostala. On će posmatrati kazahstansku tranziciju sa velikim zanimanjem. Ako ona bude uspešna, očekujte od Kremlja da sprovede njenu rusku verziju, zaključuje "Blumberg".

Izvor: Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter