Izvor:
22.03.2019 u 11:13
0

KRIZA NA POMOLU: Erdogan o priznaju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni „nesretna“!

Ankara — Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je izjava predsednika SAD Donalada Trampa o priznaju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni "nesretna".

On je rekao da je ta odluka dovela region "na ivicu nove krize i napetosti".

– Nikada nećemo dopustiti legitimizaciju okupacije Golanske visoravni – rekao je Erdogan.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt je takođe kritikovao američki stav, rekavši da je izašao van međunarodnog legitimiteta i da "nijedna zemlja, bez obzira kako je važna ne može doneti takvu odluku".

Trampov stav objavljen sinoć predstavlja veliku promenu u politici SAD, ali je činjenica da je vlada te zemlje već neko vreme razmatrala priznanje suvereniteta Izraela nad strateškom visoravni koju je izraelska vojska osvojila od Sirije u ratu 1967. godine.

Izrael je unilateralno anektirao Golan 1981. U rezoluciji 497 Saveta bezbednosti UN donetoj posle aneksije Izrael se označava "okupatorskom silom" i navodi da pokušaj Izraela da "nametne svoje zakone, jurisdikciju i admistraciju na okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni ništavan i bez međunarodnog pravnog efekta".

Evropska unija neće izmeniti svoju poziciju u odnosu na Golansku visoravan nakon ocene predsednika SAD Donalda Trampa da je vreme da njegova zemlja prizna izraelski suverenitet nad tom teritorijom, rekao je portparol delegacije EU u Izraelu.

– Pozicija EU se nije izmenila. Evropska unija u skladu s međunarodnim pravom, ne priznaje izraelski suverenitet nad teritorijama koje je Izrael drži pod okupacijom od juna 1967. godine, uključujući Golansku visoravan i ne smatra je delom izraelske teritorije – rekao je portparol za izraelske medije.

Tramp je sinoć na Tviteru objavio da je "posle 52 godine vreme da Sjedinjene Države potpuno priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, koja je od strateške i bezbednosne važnosti za državu Izrael i regionalnu stabilnost".

Foks njuz je javio da će predsednik Tramp potpisati izvršnu naredbu o priznanju izraelske aneksije Golana naredne nedelje, po svoj prilici za vreme posete premijera Izraela Benjamina Netanijahua Vašingtonu.

Netanijahu je zahvalio Trampu na takvoj odluci, označivši je "odvažnom u vreme kada Iran teži da iskoristi Siriju kao platformu da uništi Izrael".

Sirija ju je okarakterisala "neodgovornom", a reagovalo je i rusko Ministarstvo spoljnih poslova, upozorivši da bi izmena statusa Golana bila direktno kršenje odluka UN.

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat rekao je da će priznanje aneksije doneti "nestabilnost i krvoproliće u region", a sličnu ocenu je dao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Izrael je anektirao Golan 1981. godine.

Snage UN nadgledaju to područje duž linije prekida vatre od 1974.

B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter