Izvor:
03.10.2016 u 14:12
0

NOVA PRIRODNA NEPOGODA NA POMOLU: Uragan Metju izazvao paniku

Uragan "Metju", najsnažniji na Atlantiku u poslednjih devet godina, od jutros se velikom brzinom kreće ka Haitiju, Jamajci i Kubi. Moguće su obilne poplave i olujni udari vetra.

Američki nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je da će "Metju" proći istočnu obalu Jamajke i sutra ujutro stići blizu jugoistočnog Haitija, odakle će u utorak po podne nastaviti ka istočnom, najnaseljenijem delu Kube.

Meteorolozi su najavili da će u izolovanim, slabo pošumljenim delovima Haitija pasti oko 100 litara kiše po kvadratnom metru, što može dovesti do odrona i poplava i ugroziti brojne meštane nastanjene u trošnim kućama sa metalnim krovovima.

Upozorenje na opasnost od uragana na snazi je na Haitiju i Kubi, dok su snažni pljuskovi već pogodili Jamajku i poplavili više kuća, a prognostičari navode da će Haiti pogoditi katastrofalne kiše i olujni vetar.

Uragan "Metju" jedan je od najjačih uragana na Atlantiku u novijoj istoriji i dostigao je rekordnu Kategoriju 5, što ga čini najsnažnijom olujom od udara uragana "Feliks" 2007. godine.

Iz Centra za uragane najavljeno je da će "Metju" preko Bahama verovatno stići i do istočnog dela američke države Floride, ali se navodi da je to trenutno teško sa sigurnošću predvideti.

Službe za civilnu zaštitu širom Haitija obezbedile su oko 1.300 skloništa za više od 340.000 ljudi, a građani su putem radija pozvani da slede uputstva o evakuaciji.

Meteorolozi su upozorili da će uragan proći oko 80 kilometara istočno od američke pomorske baze Gvantanamo na Kubi, gde su vlasti vojnim transportnim avionima već evakuisale na Floridu oko 700 žena i dece pripadnika američkih snaga.

Tanjug
Foto: Twitter/ Reuters

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter