Izvor:
04.10.2016 u 14:03
0

NA POMOLU NOVI HLADNI RAT: SAD i Rusija u ozbilnjom diplomatskom sukobu!

SAD su suspendovale bilateralne odnose sa Rusijom po pitanju sirijske krize, objavio je Stejt department. Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je razočaranje zbog ovakvog poteza Vašingtona, istakavši da Amerikanci pokušavaju da svale sopstvenu krivicu na nekog drugog.

Američki zvaničnici su nedeljama pretili povlačenjem sa pregovora o miru u Siriji, naročito nakon poslednjeg sastanka šefova diplomatija Sergeja Lavrova i Džona Kerija, koji se pretvorio u pravi fijasko.

Najveći razlog za ovakav potez Amerikanaca je to što ruski avioni i dalje lete iznad Sirije i bombarduju položaje pobunjenika u Alepu, navodi "Raša tudej". Amerikanci su zbog toga povukli osoblje iz Združenog centra za implementaciju (JIC), koji je formiran u svrhu održavanja primirja, navodi Stejt department.

– Amerika i Rusija nemaju više o čemu da razgovaraju, bar kada je tema Sirija – rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest u ponedeljak.

S druge strane, iz Moskve je stigao ekspresan odgovor.

– Rusija je dala sve do sebe kako bi očuvala mir potpisan 9. septembra, i kontinuirano urgirala da Vašington ispuni svoj deo obaveza. Ipak, ispostavilo se da su SAD propustile da ispune ključan deo svojih obaveza kako bi olakšale nepodnošljivu humanitarnu situaciju u Alepu. Sada kada su svesni svojih grešaka, taj neuspeh pokušavaju da svale na druge. To tako ne ide – rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

JIC se nalazi u Ženevi, odakle je trebalo da koordinira vojnom saradnjom i razmenom informacija između Rusije i koalicije na čelu sa SAD u borbi protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u ponedeljak je suspendovao učešće Moskve u programu uništenja viška plutonijuma iz nuklearnih bojevih glava, rekavši da to čini zbog "radikalne promene u okruženju, pretnje strateškoj stabilnosti i neprijateljskih akcija SAD protiv Rusije, kao i nesposobnosti Vašingtona da ispuni svoje obaveze po tom sporazumu".

Bela kuća je istakla da je razočarana ovakvom odlukom. Na pitanje da li SAD uspele da odvoje teroriste od tzv."umerenih " pobunjenika, portparolka Stejt departmenta Elizabet Trudo odgovorila je potvrdno.

– Imali smo iscrpne razgovore sa sirijskom opozicijiom, u kojima smo naglasili važnost njihovog distanciranja od Al Nusre. Jer, i on i Al Kaida su teroristi rekla je Trudo.

Ipak, portparolka je izbegla da odgovori na pitanje o brojnim grupama sirijske opozicije koje su odbile primirje.

– Znate kako, ako su napadnuti, imaju pravo da se brane. Ipak, mi očekujemo da sukobi prestanu, i veujemo da će se to desiti – rekla je Trudo,

S druge strane, Marija Zaharova istakla je da Amerika odbijanjem da deluje protiv Al Nusre i ostalih terorističkih grupa pokazuje da je sklopila pakt sa đavolom.

Dve zemlje su u najgori odnosima još od vremena Hladnog rata. SAD su uvele Rusiji sankcije, Kremlj je odgovorio istom merom, pljušte međusobne optužbe za ratne zločine,a činjenica je da i jedni i drugi sipaju bombe po Siriji i Iraku mareći samo za sopstvene interese dok nesrećno stanovništvo umire.

Blic
Foto: Ilustracija Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter