Izvor:
13.05.2019 u 15:29
0

INSTITUCIJE GUBE SVOJU MOĆ: Šta Evropski parlament zapravo radi?!

U proteklih nekoliko godina, poseta Evropi je za pojedine turiste bila noćna mora nakon što su im dospeli računi za mobilni telefon, kada su se vratili kući.

Bilo da govorimo o skijanju u Francuskoj ili plažama u Španiji koji su uvrstani u turističku atrakciju, turiste je zatekao roming zbog koga ih je "zabolela glava".

Roming je ukinut za sve članove EU, pa su Evropljani mogli da prelaze granice sa istim telefonskim troškovima mobilnog operatera.

Iza ove promene o naplati rominga, stoji mukotrpna borba Evropskog parlamenta koja je izdejstvovala promenu juna 2017.

Kako se izbori za EU bliže, jedan od najvećih izazova ministarstva evropskih poslova je kako da predstave kampanju glasačima i njihov politički program.

Čak i sami stručnjaci koji su proveli dosta vremena proučavajući sistem funkcionisanja EU i njene zakone, priznali su da su institucije vrlo kompleksne i složene za same glasače.

Od zakona o radu i zaposlenima pa do ekoloških pravila o zaštiti životne sredine, Evropski parlament usvaja nove zakone koji pogađaju 500 milona stanovnika.

Evroskeptici tvrde da su institucije Evropskom parlamenta izgubile svoju moć, jer je Evropska komisija ta koja odobrava svaku promenu i da njeno razvijanje i forma zakona treba zapravo krenuti od rominga za mobilne telefone.

Svi za jednog, jedan za sve

Evropski parlament predstavlja jednu od tri ključne institucije, koje zajedno sudeluju o donošenju zakona i koje se moraju složiti po tom pitanju, to su Evrospka komisija i Evropski savet.

Parlament je sastavljen od 751 poslanika koji su odabrabi od građana pa samim tim predstavljaju i "glas naroda". Ima moć da izbaci, odobri i promeni zakone zajedno sa savetom., ali ne i moć da prvi predstavi. Evropska komisija je jedina ovlašćena.

– Postoji velika nepovezanost između onoga što EU radi i Britanaca a za to se navodi da su britanski mediji krivci ne objašnjavajući precizno ko donosi odluke.

Happytv.rs
Foto: Evropski parlament/Vikipedija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter