13°C

Beograd

SVE VEĆE TENZIJE IZMEĐU IRAKA I IRANA: Obaveštajna služba upozorila američke građane da ne putuju u zemlju!

Obaveštajna služba naredila je odlazak službenika američke vlade iz Iraka zbog sve većih tenzija sa Iranom i upozorio američke građane da ne putuju u tu zemlju, navodeći kao razlog: "visok rizik za nasilje i otmicu".

Najava je usledila nakon nenajavljenog putovanja u Irak od strane državnog sekretara Majka Pompea.

Akcija predstavlja najnovije manevriranje od strane Trampove administracije na Bliskom istoku, gde je Pentagon nedavno postavio grupu za prevoznike i bombašku grupu.

U saopštenju se navodi da su zaposleni koji rade u američkoj ambasadi u Bagdadu i američki konzulat u Erbilu dobili instrukcije da napuste Irak i da će normalne usluge viza biti privremeno obustavljene na oba mesta.

Odeljenje je saopštilo da su iznenadne promene zbog sposobnosti SAD da pruži rutinske i hitne usluge američkim građanima u Iraku izuzetno ograničene.

"SAD su imale specifičnu verodostojnost koja je ukazivala na to da iranske snage i punomoćnici planiraju ciljati američke snage" - istakli su američki zvaničnici.

SAD nisu poslale nove zvaničnike u region, ali su povećale svoj postojeći trag sredstvima koja su već na terenu.

"NIje bilo povećane pretnje od iranskih snaga u Iraku i Siriji" - istakao je general Velike Britanije Kris Gika.

Naredbe su došle nakon odluke odeljenja da otkažu diplomatsku bezbednosnu konferenciju širom sveta koja je zakazana za sledeću nedelju u Vašingtonu.

Konferenciji prisustvuje više od 400 pripadnika službe obezbeđenja iz odeljenja, uključujući i lidere iz domaćih terenskih kancelarija, sedišta i prekomorskih zemalja.

Skup se održava svake tri do četiri godine i ne očekuje se da će se dogoditi do 2020. godine.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar