Izvor:
23.05.2019 u 15:19
0

ETIOPIJA: Pozicirala se da postane jedan od najvećih svetskih izvoznika tekstila i odeće!

Sa nizom ekonomskih podsticaja kao što su sveže izgrađeni industrijski parkovi za proizvodnju odeće, Etiopija se pozicinirala da postane jedan od najvećih svetskih izvoznika tekstila i odeće.

Istočnoafrička zemlja je tokom proteklih godina otvorila vrata međunarodnim brendovima odevnih predmeta kao što su: H&M,Calvin Klein,Tommy Hilfiger, kako bi postavili fabrike za proizvodnju jeftinih odevnih predmeta u svojim industrijskim parkovima.

Planira da poveća izvoz odeće na ukupno 30 milijardi dolara godišnje sa sadašnjih 145 miliona dolara.

Izveštaj Centra za biznis i ljudska prava Unverziteta u Njujorku pokazuje da uprkos rastu na tržištu odeće,radnici Etiopske tvornice odeće su u proseku najniže plaćeni u svetu.

Zemlja nema minimalnu platu u privatnom sektoru, a radnicama se plaća 26 dolara mesečno,daleko od dovoljne da pokriju osnovne potrebe kao što su: stanovanje,sklonište i hrana.

Njihove kolege u Južnoj Africi zarađuju veću zaradu od 244 dolara mesečno.

Park je jedan od pet proizvodnih čvorišta koje je vlada osnovala od 2014. godine.

U njemu se nalaze fabrike,uključujući tekstilnu i agro-preradu i ima 25.000 zaposlenih koji proizvode odeću.

"Vladina strategija je od početka bila da privuče strane investitore naplatom veoma niskih plata" – rekao je zamenik direktora Centra za biznis i ljudska prava Paul Baret.

"Oni su ukazali na platu od 26 dolara jer je to iznos koji se plaća zaposlenima u vladi. Oni su to koristili kao merilo za zaposlene na stranom tržištu odeće" – dodao je Baret.

"Želja da se udovolji stranim modnim kompanijama dovela je do pogrešnih proračuna.Glavna greška koju je vlada napravila bila je da osigura azijske dobavljače i zapadne kupce da će etiopski operateri šivaće mašine zadovoljno prihvatiti izuzetno nisku osnovnu platu" – navodi se u Izveštaju.

U izveštaju se dodaje da radnici,uglavnom žene iz ruralnih područja,ne dobijaju dovoljno obuke i bore se da razumeju industrijska pravila i propise.

"Za mnoge mlade žene,frustracija zbog njihove plate, u kombinaciji sa nostalgijom i drugim aspektima života u fabrici dovela je do osećaja otuđenja i nedostatka posvećenosti produktivnom radu. Nepoznato industrijskim običajima,oni ne razumeju zašto bi bili disciplinovani zbog kašnjenja i izostajanja sa posla – navodi se u Izveštaju.

Radnički saveti obično postoje da bi zastupali dobrobit zaposlenih u fabrici.

Etiopija sa 105 miliona stanovnika ima slab sindikalni pokret.

Do sada nije bilo nijednog priznatog tela koje se zalaže za bolje uslove rada,obuku i plaćanje radnika u odeći u industrijskom parku.

"Vlada treba da uspostavi minimalnu platu kako bi osigurala pristojne životne uslove za radnike u fabrici" – istakao je Baret.

Predložio je opsežnu obuku,tako da se radnici fabrike mogu bolje naviknuti na radnu etiku u industriji.

Happytv.rs
Foto:PrintScreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter