Izvor:
09.10.2016 u 02:50
0

NJET FRANCUSKOJ REZOLUCIJI: Rusija stavila veto u Savetu Bezbednosti, povodom Sirije!

Rusija je danas u Savetu bezbednosti UN stavila veto na rezoluciju koju je predložila Francuska, a kojom se traži okončanje vazdušnih napada i vojnih letova nad sirijskim gradom Alepom, javlja Rojters.

Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je ranije danas zemlje članice Saveta bezbednosti UN da ne ulože veto na taj predlog rezolucije, za koji se očekivalo da će ga Rusija blokirati, preneo je AFP.

– Zemlja koja bi stavila veto na tu rezoluciju bila bi diskreditovana u očima sveta. Bila bi odgovorna za dalja zlodela – rekao je Oland.

Očekivalo se da će Rusija upotrebiti pravo veta i blokirati meru koju je predložila Francuska i koju su podržale SAD i Britanija, a koja poziva i na obustavu svih vojnih letova nad Alepom, navodi francuska agencija.

Savet bezbednosti UN, koji danas glasa o toj francuskom predlogu rezolucije, potom će preći na drugo glasanje o tekstu koji je predložila Rusija i koji poziva na primirje, ali ne pominje obustavljanje bombardovanja Alepa.

Ruski tekst, u koji je AFP u petak imao uvid, "hitno poziva na primenu prekida neprijateljstava, pre svega u Alepu" i traži od svih strana da omoguće dostavljanje humanitarne pomoći.

Najmanje 250.000 ljudi živi pod opsadom u istočnom Alepu, koji je u rukama pobunjenika, i suočava se sa skoro svakodnevnim bombardovanjem otkako je sirijska vojska, uz podršku Rusije, prošlog meseca počela ofanzivu kako bi preuzela taj grad, podseća francuska agencija.

Tanjug
Foto: Twitter/RussiaInsider

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter