Izvor:
07.06.2019 u 18:28
0

SLOVENAČKI PREMIJER MARJAN ŠAREC: U susedstvu se budi fašizam!

Slovenački premijer Marjan Šarec upozorio je danas da se u slovenačkom susedstvu opet bude "fašizam, nacizam i slične ideje", a povodom objavljivanja istorijskih karata u Italiji i Mađarskoj, na kojima su delovi slovenačke teritorije prikazani kao delovi tih država.

Slep je onaj koji ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju i u našem susedstvu – rekao je Šarec okupljenima na skupu u Brestanici, gde je Društvo izbeglica i prognanika iz Drugog svetskog rata obeležilo dan sećanja na svoja ratna stradanja.

– Opet se crtaju geografske karte i obnavljaju stare tradicije, pa čak i pozivi na popisivanje slovenačke manjine u susednoj državi, kako bi imala što manje prava – kazao je Šarec.

On je rekao da Slovenija želi da živi u dobrosusedskim i prijateljskim odnosima sa svima u svetu.

– Ali, ne smemo ćutati kad se opet rađaju nacističke, fašističke i slične ideje – kazao je slovenački premijer.

Slovenija je ranije danas osudila kao provokaciju istorijsku geografsku kartu Mađarske koja uključuje i veliki deo Slovenije, a koji je na Tviteru objavio kabinet za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade.

Na karti je u sklopu "Velike Mađarske" i slovenačko Prekomurje koje je pre Trijanonskog mirovnog ugovora sklopljenog nakon Prvog svetskog rata pripadalo ugarskom delu Austrougarske monarhije.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter