Izvor:
10.06.2019 u 06:41
0

UN UPOZORAVAJU: Postoji rizik da migranti i izbeglice dožive brodolom na Mediteranu!

Ujedinjene nacije upozoravaju da je rizik da migranti i izbeglice dožive brodolom na Mediteranu i umru veći nego ikada zbog manjka spasilačkih brodova nevladinih organizacija i sukoba u Libiji.

– Ako uskoro ne intervenišemo, Mediteran će postati krvavo more – izjavila je portparolka Komesarijata UN za izbeglice UN (UNHCR) u Italiji Šarlota Sami, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, zbog povoljnih vremenskim prilika na moru hiljade ljudi se spremaju da napuste Libiju u kojoj se trenutno vodi rat, a poplave uzrokovane obilnim kišama otežavaju život, ali budući da nema spasilačkih brodova, pretpostavlja se da će se broj brodoloma dramatično povećati.

Prema podacima spasilačkih grupa, poslednjih dana je oko 700 osoba napustilo obalu Libije, a svega pet odsto presrela je libijska obalska straža i poslala nazad u prihvatne centre.

Na Maltu je došlo 40 odsto ljudi, 11 odsto u Italiju, a šta se dogodilo sa ostalima ostaje nepoznanica.

Iako se broj smrtnih slučajeva smanjio prethodne godine, broj onih koji umiru na putu od Libije do Evrope se povećao.

Prema podacima UNHCR-a i međunarodne organizacije za migracije, od početka godine 1.940 osoba je stiglo u Italiju iz Severne Afrike, a 350 ih je umrlo na putu.

Studija koju je uradio Institut za međunarodne političke studije, pokazala je da je jedna osoba od njih osam koji pokušavaju da pređu iz Libije umrla u peridu od januara do aprila ove godine.

– Svedoci smo porasta broja odlazaka. Očito migranti nemaju pravo glasa kako ili kada će putovati. Krijumčari odlučuju umesto njih. Njih uopšte ne zanima da li će živi stići ili će umreti. Poslednjih dana sve veći broj brodova polazi. Ko će ih spasiti ako dožive brodolom – zapitala se Sami.

Antimigraciona politika koju su uvele Malta i Italija dovele su do smanjenja spasilačkih misija, a od 10 spasilačkih brodova, koliko ih je bilo aktivno na Mediteranu, ostao je jedan koji vodi nemačka organizacija SeaWatć.

Pre tri nedelje taj brod je zaplenjen zbog prevoza 47 osoba i od tada je usidren na Siciliji, mada će za nekoliko dana da krene prema Libiji.

Portparolka Sea Watć-a u Italiji Džordžija Linardi izjavila je da su njihovi avioni od 10. maja primetili 20 čamaca kako prevoze migrante.

– Situacija je alarmantna. Uočili smo čamce koji su satima i po celu noć čekali da budu spašeni. To su nepodnošljivi uslovi. Apsurdno je da u najmilitantnijem i najprometnijem morskom području na svetu nema pomoći – rekla je Linardi.

Prema podacima UNHCR-a u Libiji se nalazi oko 60.000 tražilaca azila, a u poslednja dva meseca 90.500 Libijaca raseljeno je zbog konflikta u i oko Tripolija.

Humanitarne grupe izveštavaju da su tražioci azila zaključani u prihvatnim centrima i da su žrtve zlostavljanja i torture.

Izvor:Tanjug
Foto: Twitter/Les Echos

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter