29°C

Beograd

HONGKONG: Masovni protesti zbog predloženog zakona o ekstradiciji!

Policija u Hongkongu upotrebila je suzavac i vodu protiv demonstranata koji su se danas okupili ispred sedišta lokalne vlade protestujući protiv predloženog zakona o ekstradiciji koji je izazvao zabrinutost zbog veće kineske kontrole i erozije građanskih sloboda u toj poluautonomnoj teritoriji Kine.

Popodnevno nasilje predstavlja veliku eskalaciju najveće političke krize toj poluautonomnoj kineskoj teritoriji poslednjih godina.

Ona je usledila pošto su demonstranti ranije danas iznudili odlaganje zakonodavne rasprave o zakonu kojim bi se omogućilo da osumnjičeniza krivična dela u Hongkongu budu upućeni na suđenje u kontinentalnoj Kini.

Veliki broj mladih preplavili su glavnu ulicu u centru grada, prevrćući barijere i tukući se sa policijom ispred zgrade vlade.

Medutim, kada su neki od njih probili policijski kordon kod zgrade vlade u okrugu Vanćai, policija je uzvratila.

Nešto ranije u saopštenju vlade je navedeno da će sednica zakazana za 11 časova biti pomerena za kasnije.

Vlasti nisu dali nikakve naznake kada će to biti, a predsednica vlade Hongkonga Keri Lem otkazala je zakazani brifing za novinare.

Odlaganje zakonodavne rasprave se barem privremeno čini kao pobeda protivnika zakona, a ovi protesti su najveći od kada su zbog prodemokratskih demonstracija 2014. bili zatvoreni delovi azijskog finansijskog centra više od tri meseca.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar