Izvor:
07.05.2016 u 20:32
0

JUNKER UPOZORAVA: Evropi preti POLITIČKA KATASTROFA

Bila bi "politička katastrofa" za Evropu kad bi Austrija uvela pograničnu kontrolu na svojoj granici sa Italijom, izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Zvanični Beč preti da će ponovo uvesti kontrolu dokumenata na graničnom prelazu Brener između Austrije i Italije, u sklopu mera za kontrolu migracije, ukoliko Italija ne učini više da smanji broj novopridošlih migranata koji se zapućuju za Austriju.

Junker je u intervjuu za nemačku medijsku grupu "Funken" istakao da je Brener, alpski prevoj na austrijsko-italijanskoj granici, važan evropski transportni koridor i ključna vez severa i juga Evrope.

"Zato će svaka mera kojom se blokira Brener imati ne samo teške ekonomske posledice, nego, što je još važnije, teške političke posledice", rekao je predsednik EK.

Italija, u koju je od 1. januara stiglo više od 28.500 migranata, ponovo je postala jedna od glavnih tačaka ulaska za migrante, nakon što je sklopljen kontroverzni sporazum između EU i Turske i time zatvorena dotad najprometnija balkanska migrantska ruta.

Kroz granični prelaz Brener dnevno u proseku prođe 2.500 kamiona i 15.000 automobila, a na tom ključnom prolazu za italijanski izvoz u severnu Evropu su i bez pograničnih kontrola već ionako česti zastoji.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/Twitter/WorthWray

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter