13°C

Beograd

JUNKER UPOZORAVA: Evropi preti POLITIČKA KATASTROFA

Bila bi "politička katastrofa" za Evropu kad bi Austrija uvela pograničnu kontrolu na svojoj granici sa Italijom, izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Zvanični Beč preti da će ponovo uvesti kontrolu dokumenata na graničnom prelazu Brener između Austrije i Italije, u sklopu mera za kontrolu migracije, ukoliko Italija ne učini više da smanji broj novopridošlih migranata koji se zapućuju za Austriju.

Junker je u intervjuu za nemačku medijsku grupu "Funken" istakao da je Brener, alpski prevoj na austrijsko-italijanskoj granici, važan evropski transportni koridor i ključna vez severa i juga Evrope.

"Zato će svaka mera kojom se blokira Brener imati ne samo teške ekonomske posledice, nego, što je još važnije, teške političke posledice", rekao je predsednik EK.

Italija, u koju je od 1. januara stiglo više od 28.500 migranata, ponovo je postala jedna od glavnih tačaka ulaska za migrante, nakon što je sklopljen kontroverzni sporazum između EU i Turske i time zatvorena dotad najprometnija balkanska migrantska ruta.

Kroz granični prelaz Brener dnevno u proseku prođe 2.500 kamiona i 15.000 automobila, a na tom ključnom prolazu za italijanski izvoz u severnu Evropu su i bez pograničnih kontrola već ionako česti zastoji.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/Twitter/WorthWray

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar