24°C

Beograd

VARŠAVA U BLOKADI: Stotine hiljada demonstranata ZA i PROTIV EVROPE

Na ulice Varšave danas su izašle stotine hiljada Poljaka na poziv građanskog pokreta Komitet za odbranu demokratije (KOD) i opozicije i poručile vlastima da Poljaci jesu i biće uvek u Evropi i da neće dozvoliti autoritarnu vlast jedne stranke.

Istovremeno, nekoliko ulica dalje, hiljade radikalnih nacionalista izašle su u pohod protiv "diktature Brisela", kako bi pružili podršku konzervativnoj vladajućoj desnici da Poljsku izvede iz Evropske unije.

Parola "Jesmo i bićemo u Evropi" okupila je danas najmasovniji pohod centrom Varšave u poslednjih pola godine, otkako KOD, opozicija i obični Poljaci demonstriraju protiv vlasti.

Varšavom je danas, pod poljskim i zastavama Evropske unije, uz skandiranje "Evropo, čekaj, ne beži od nas", prema rečima gradonačelnice poljske prestonice Hane Gronkjevič Valc, koračalo čak 240.000 Poljaka.

Demonstracije za Poljsku čvrsto usidrenu u EU počele su tradicionalnom Šumanovom paradom u kojoj su više od 2.500 Varšavljana predvodili bivši predsednik Poljske Bronjislav Komorovski i gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič Valc, oboje iz opozicione liberalne Građanske platforme.

Izvor:Beta
Foto:Twitter/PamelaPinski

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar