AMERIČKI PREDSEDNIK ZAPOČEO BORAVAK U OSAKI: Tramp će se na marginama samita sastati i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom!

Američki predsednik Donald Tramp započeo je boravak u Osaki, gde će se u naredna dva dana održati samit G20, prisnom večerom sa premijerom Australije Skotom Morisonom.

Dvojica lidera razmenila su pohvale, a Tramp je rekao da bi voleo da poseti Australiju kasnije ove godine, kad se bude održavao prestižni turnir u golfu Kup predsednika. 

Na pitanje da li je njegova politika "Amerika na prvom mestu" zategla tradicionalne saveze, Tramp je insistirao da dva naroda "veoma blisko sarađuju" po pitanjima trgovine. 

- Mogu vrlo lako da kažem da smo bili veoma dobri prema našim saveznicima, radimo sa njima, a čak im pomažemo i vojnim snagama, iako sam nasledio ogromne trgovinske deficite sa saveznicima. Dakle, mi brinemo o sebi i to činimo pozitivnije nego ikada ranije, ali brinemo i o saveznicima - rekao je Tramp.

Američki predsednik učestvovaće u Osaki na samitu G20, na kojem će dominirati zabrinutost oko trgovine, sukoba i nafte.

Pažnja će, međutim, posebno biti usmerena na Trampov susret sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom, u trenutku kada se između dve zemlje vodi trgovinski rat.

Kako je najavljeno, Tramp će se na marginama samita sastati i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Imaće susrete i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i saudijskim prestolonaslednikom Mohamed bin Salmanom.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost