VOLTERS: Ulazak u NATO nije preduslov za ulazak u EU!

 

Srbija je ponosna, pametna, posvećena bezbednosti, miru i sama će doneti odluku kojoj oganizaciji će pripadati, izjavio je glavnokomandujući NATO snaga u Evropi general Tod Volters.

Volters je istakao kako su predsednik Aleksandar Vučić i on prethodno imali fantastičnu priliku da razgovaraju o vojnim doprinosima i saradnji snaga koje predstavljaju NATO i snaga koje predstavljaju srbiju, i tome kako treba da nastave da rade na promociji mira.

Na pitanje da li je za Srbiju možda budući uslov da pre stupanja u EU postane članica NATO-a, Volters je rekao da ti preduslovi nisu tačni.

- Ne postoji uslov za članstvo u jednoj organizaciji u vidu članstva u drugoj. Ulazak u NATO nije nikakav preduslov za članstvo u Evropskoj Uniji. Srbija je ponosna, pametna, posvećena bezbednosti, miru i sami će te doneti odluku kojoj oganizaciji ćete pripadati - poručio je vrhovni komandant NATO za Evropu.

Na pitanje kako tumači izostanak reakcije KFOR kada su teško naoružane specijalne jedinice kosovske policije intervenisale na severu KiM, a KFOR nije reagovao, i da li će se njegovim postavljanjem na čelo ove institucije nešto promeniti, Volters kaže da je KFOR u obavezi da predstavlja NATO prema mandatu UN.

- Njegova svrha je da podržava sigurnost i stabilnost i on će nastaviti to da radi. Svi mi imamo obavezu da sagledamo sve događaje koji se dešavaju, a naročito nakon završetka tih događaja, kako bismo našli načine na koje možemo da postanemo bolji. A kao što svi znamo, u mnogim vojnim situacijama ne možemo preterati sa komunikacijom. I ovo može biti slučaj u kom nastavljamo da nalazimo načine da komuniciramo sve brže i brže - rekao je Volters. 

Dodao je da i ovo može biti slučaj u kojem nastavljamo da nalazimo načine da komuniciramo sve brže i brže. 

- Kao profesionalna vojna snaga uvek revidiramo naše procese i procedure kako bismo unapredili našu brzinu i linije komunikacije - istakao je Volters.

Na pitanje da li to što se transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku dogodila bez saglasnosti NATO, a generalni sekretar Stoltenberg rekao da će se u Briselu diskutovati o tome na koji način će se sarađivati sa vojskom Kosova, a što se još nije dogodilo, znači da se NATO prećutno slaže sa postojanjem kosovske vojske, Volters kaže da KFOR ima odgovornost i da će NATO nastaviti da radi u skladu sa vojnim mandatom.

- Sve ostale diskusije koje ste pomenuli, njima se bavi političko krilo NATO, to je odgovornost generalnog sekretara i on je toga svestan u potpunosti. Ono što sam ja uradio u ime generalnog sekretara je da obezbedim da ono što se traži od KFOR-a nastavi da se sprovodi i moj fokus će ostati na tome - rekao je Volters.

Odgovarajući na pitanje da li vidi Rusiju kao pretnju za region, Volters je podvukao da je on odgovoran za vojnu saradnju NATO i Srbije. 

U tom kontekstu, glavnokomandujući NATO snaga u Evropi rekao je da mu je jedno od otkrića tokom ove posete bila neverovatna sposobnost vojske Srbije, ali da ga to uopšte nije iznenadilo. 

- Mi smo imali vežbe sa vašim oficirima i vojskom. Ono što zaista inspiriše jeste da su tokom tih vežbi mnogi partneri iz NATO mnogo naučili od svojih srpskih partnera zahvaljući uslovima u kojima živite i izazovima sa kojima ste se susretali - rekao je on.

Zbog toga je važno da NATO vojnici vežbaju rame uz rame sa srpskom vojskom, da uče tehnike i taktike, zaključio je Volters i dodao da jedni od drugih možemo da naučimo i da ono što želimo da vidimo jeste konstantni mir.

General Volters pohvalio je ranije u toku dana u razgovoru sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom doprinos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod mandatom Evropske unije i Ujedinjenih nacija, s posebnim naglaskom na angažovanje naših pripadnika u misiji u Libanu (UNIFIL). 

General Volters sastao se juče i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

On je u rezgovoru sa predsednikom potvrdio da će KFOR i dalje odgovorno ispunjavati svoje obaveze na Kosovu i Metohiji i pohvalio predsednika Vučića za odgovorne, mudre i hladnokrvne reakcije u kriznim situacijama na KiM. General Volters je podržao napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu.

Tokom susreta sa Mojsilovićem potvrđeno je strateško opredeljenje Srbije kao vojno neutralne države, a razmatrane su i mogućnosti za dalji razvoj saradnje kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir i usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva.

 

 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  FILM
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Čađava mehana
21:00 Ćirilica
23:20  Novajlije - Žurka
02:30  Posle ručka