19°C

Beograd

KLARK OPTUŽIO KREMLJ: Rusija preti NUKLEARNIM NAPADOM da zaplaši NATO

Bivši komandant združenih snaga NATO za Evropu Vesli Klark optužio je Rusiju da koristi pretnje nuklearnim napadom kako bi primorala NATO "na predaju".

"Rusija greši ako očekuje da će se SAD predati u hipotetičkom konfliktu u kojem bi Moskva izvela nuklearni napad na, recimo Varšavu", kaže Klark za CNN, istovremeno obećavajući uzvratne mere.

Klark, koji je bio glavnokomandujući snaga NATO za vreme bombardovanja SRJ 1999. godine, rekao je, međutim, da teško da postoji rizik da će Rusija sutra izvesti iznenadni napad, ali i da je Moskva uložila mnogo u potpuno novu vojnu opremu i ima apsolutno novu doktrinu.

"Oni koriste nuklearno oružje u svojim vojnim vežbama kao sredstvo deeskalacije konflikta, kao da bi mogli da upotrebe nuklearno oružje protiv, na primer, Varšave i onda bi NATO rekao, ''Oh pobogu, nismo znali da ozbiljno mislite", rekao je Klark.

Klarkovo mišljenje se slaže sa strahovanjima poljskog ministra spoljnih poslova Vitolda Vaščikovskog koji je prošlog meseca rekao da su "aktivnosti Rusije vrsta egzistencijalne pretnje jer takva aktivnost može da uništi zemlje", navodi RT.

"Pošto ste upotrebili atomsko oružje protiv nas, mi se predajemo. Oni tako razmišljaju, i to uvežbavaju", rekao je Klark govoreći o Rusiji i NATO, i dodao da Rusija pravi veliku grešku jer to neće tako funkcionisati.

"Mi ćemo im onda uzvratiti", kazao je on.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/NewsOn6

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar