Izvor:
08.05.2016 u 13:34
0

KIM: Nećemo PRVI upotrebiti NUKLEARNO oružje

Severnokorejski lider Kim DŽong Un izjavio je danas, tokom prvog kongresa vladajuće Radničke partije u poslednjih 36 godina, da njegova zemlja neće prva upotrebiti nuklearno oružje, osim u slučaju da bude povređen njen suverenitet, preneli su tamošnji mediji.

"Naša republika je odgovorna nuklearna država koja, kako smo i ranije isticali, neće prva upotrebiti nuklearno oružje, osim ako agresivne neprijateljske snage upotrebe nuklearno oružje da bi povredile naš suverenitet", istakao je Kim u obraćanju zvaničnicima svoje stranke, prenela je agencija AP.

On je dodao da će Severna Koreja "iskreno ispunjavati svoje obaveze na polju nuklearnog razoružavanja i raditi na ukidanju nuklearnog oružja u svetu".

Kim je naveo i da je spreman da radi na poboljšanju odnosa sa "neprijateljskim" državama, što, prema oceni američke agencije AP, predstavlja diplomatski preokret usled međunarodnog pritiska na zvanični Pjongjang zbog nedavno sprovedene nuklearne probe i testiranja raketa dugog dometa.

On je rekao da je Pjongjang spreman da unapredi i normalizuje odnose sa zemljama koji su prema njima neprijateljske, ukoliko one budu poštovale suverenitet Severne Koreje i pristupe joj na prijateljski način.

Lider Severne Koreje je takođe pozvao na intenzivnije razgovore sa rivalskom Južnom Korejom, u cilju ublažavanja nesporazuma i nepoverenja između dve zemlje, i apelovao na SAD da se ne meša u među-korejska pitanja, prenela je severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Kim je na istorijskom kongresu svoje stranke, koji je poslednji put održan 1980. godine, takođe najavio petogodišnji plan za razvoj nerazvijene severnokorejske privrede, koji će početi da se primenjuje ove godine.

On je kao ključne delove tog ekonomskog programa naveo unapređenje snabdevanja električnom energijom i povećanje poljoprivrede i industrijske proizvodnje, prenela je KCNA.

Severna Koreja je u januaru izvršila svoju četvrtu nuklearnu probu, nakon čega je usledilo lansiranje satelita u februaru, što svetske vlade smatraju pokušajem Pjongjanga da sprovede zabranjeno testiranje raketa dugog dometa.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/The Indian Express

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter