Izvor:
14.08.2019 u 13:48
0

GRČKI PREMIJER ZAHTEVA: Micotakis traži snimanje mesta požara radi nadoknade štete!

Grčki premijer Kiriakos Micotakis zatražio je danas momentalno snimanje na mestu požara koji je zahvatio prirodni rezervat na ostvru Evija kako bi se ocenile razmere katastrofe, a nakon što je dobio izveštaj generalnog sekretara civilne zaštite Nikosa Hardalijasa i vatrogasne brigade.

Snimanje je, kako je rekao, zatraženo da bi se pokrenule odgovarajuće procedure i obeštetili poljoprivrednici, prenosi ANA, a to bi, dodao je, omogućilo i započinjanje teškog i dugotrajnog posla obnove.

Prema njegovim rečima, vlada će pomoći agenciji Civilne zaštite nakon završetka sezone požara u Grčkoj.

On je kazao da je situacija u Eviji bolja, ali je zamolio da se i dalje prate naredbe i uputstva zvaničnika, prenosi AP.

Istovremeno, zahvalio je vatrogascima na angažovanju i pohvalio koordinirani rad svih službi.

– Znamo da će požara biti i dalje. Oni će biti deo našeg svakodnevnog života, kao što klimatske promene uzimaju danak u južnoj Evropi – rekao je Micotakis.

Na grčkom ostrvu Evija već drugi dan bukti požar u prirodnom rezervatu, a stotine osoba je evakuisano iz sela i manastira.

U gašenju požara učestvuje 250 vatrogasaca, grčka vojska i dobrovoljci, kao i šest aviona i pet helikoptera, koji su naročito aktivni u teško dostupnim oblastima, poput borove šume i kanjona kojima ne može da se priđe sa zemlje.

U utorak je proglašeno vanredno stanje zbog jakog vetra i dima koji se širi sa drugog po veličini grčkog ostrva do prestonice Atine.

Do sada je spaljeno 28 kvadratnih kilometara zemlje, a jedan volonter koji je zadobio opekotine zadržan je u bolnici.

Grčka je od Evropskog sistema za civilnu zaštitu zatražila pomoć, a Italija i Hrvatska poslale su četiti aviona za gašenje požara.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter