Izvor:
15.08.2019 u 20:22
0

DVEMA POSLANICAMA ZABRANJEN ULAZAK U IZRAEL: „Opasno, neprihvatljivo, pogrešno“!

Poslanici Demokratske stranke u Kongresu SAD osudili su odluku Izraela da blokira posetu dve progresivne članice.

Lider demokratske manjine u američkom senatu Čak Šumer je upozorio da je izraelska odluka kojom se onemogućuje dolazak muslimankama Ilhan Omar iz Minesote i Rašidi Tlaib iz Mičigena znak slabosti, a ne snage i da će samo "naneti štetu odnosima između SAD i Izraela i podršci Izraelu u Americi".

Te dve liberalne poslanice iz Demoratske stranke su kritikovale odnos Izraela prema Palestincima.

Porodica Rašide Tlaib se sa Zapadne obale uselila u SAD, a Ilhan Omar je rođena u Somaliji.

Njihova bliska koleginica, Ajana Presli, iz Masačusetsa je rekla da je potez Izraela "pun predrasuda, kratkovidan i okrutan".

Izrael je najavio svoju odluku o zabrani ubrzo nakon što je predsednik SAD Donald Tramp objavio na Tviteru da bi ta zemlja pokazala "veliku slabost" ako dozvoli posetu.

Ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman je međutim rekao da podržava zabranu dvema članicama Kongresa da posete Jerusalim i Zapadnu obalu.

On je ocenio u saopštenju da Izrael "ima svako pravo da štiti svoje granice" od promotera bojkota.

Američki ambasador u Jerusalimu Dejvid Fridmen podržao je danas odluku Izraela da zabrani ulazak u zemlju dvojici američkih demokratskih poslanika, uz obrazloženje da oni nisu planirali "balansiranu posetu", odnosno da nisu planirali da posete i izraelske i palestinske lidere.

Fridman je rekao i da međunarodni pokret koji poziva na bojkot, prestanak investiranja i sankcije protiv Izrael nije ništa manje od ekonomskog rata čiji je cilj da delegitimiše i na kraju uništi jevrejsku državu.

Ambasador je u saopštenju optužio poslanike Rašidu Tlaib i Ilhana Omara, kojima je zabranjen ulazak u Izrael, da podržavaju "ekonomski rat" protiv Izraela preko bojkota, prenosi Rojters.

Pristalice Izraela u SAD osudile odluku

Odluka izraelske vlade da zabrani članicama Kongresa SAD, Rašidi Tlaib i Ilhan Omar, da uđu u Izrael jer podržavaju međunarodni pokret bojkota te zemlje, izazvao je gnev i osudu u SAD.

Osudi su se pridružile pristalice jevrejske države, liberalni aktivisti i jevrejske organizacije koje su upozorile na opasnost od velike štete globalnoj poziciji Izraela.

Izraelski mediji navode da je Vlada Izraela u julu najavila da će dopustiti da te dve poslanice iz Demokratske stranke da dođu uprkos kontroverznom zakonu kojim se zabranjuje ulazak svakom strancu koji javno poziva na bojkot jevrejske države.

Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC), proizraelski lobi, je osudio tu odluku što inače retko čini, iako se ne slaže sa stavovima dve poslanice, jer smatra da “svaki član Kongresa mora biti u mogućnosti da poseti” Izrael, demokratskoog saveznika SAD.

Bivši diplomata Aron David Miler upozorio je da će zabrana erodirati status Izraela u međunarodnoj zajednici.

Uticajna levičarska organizacija Džej strit (J Street) je objavila slično upzorenje, označivši odluku premijera Benjamina Netanjahua “opasnom, neprihvatljivom i pogrešnom”.

Odluka je takođe izazvala osudu potencijalnih predsedničkih kandidata iz Demokratske stranke, uključujući Elizabet Voren, koja je pozvala da se izmeni.

Američki jevrejski komitet naveo je da uprkos tome što tokom posete nisu bili predviđeni sastanci s izraelskim zvaničnicima i što se radi o propagandi, Izrael pogrešio što je zabranio da poslanice dođu.

Centar Simon Vizental koji se bavi lovom na naciste je zauzeo sličan stav iako je članice Kongresa koje su planirale posetu označio antisemitima i pristalicama pokreta bojkota.

Izvršni direktorka Jevrejskog demokratskog saveta Amerike Halie Sofer je rekla da će potez pomoći cilju predsednika Trampa da okrene Izrael protiv demokrata i umanji zajedničku podršku dve stranke jevrejskoj državi.

Istaknuti članovi Demokrtske stranke Jevreji su rekli da je odluka Izraela poklon pokretu bojkota koji teži da delegitimizuje tu zemlju.

Poslanice kojima je ulazak zabranjen su to označile "uvredom za demokratske vrednosti", preneo je AP.

Omar je uporedila saopštenje Izraela sa naporima predsednika Trampa da zabrani putovanja u SAD iz zemalja u kojima su većina stanovništva muslimani.

Pokret bojkota je takođe osudio Izrael zbog odluke o zabrani za koju je rečeno da svrstava tu zemlju uz nekadašnji aparthejd režim u Južnoj Africi.

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi koja dugo podržava jevrejsku državu je izraelsku odluku označila odbijanjem "ispod dostajnstva velike države Izrael".

Lider većine u Predstavničkom Steni Hojer je takođe jedan od onih koji su apelovali da se dvema muslimankama, članicama američkog Kongresa ipak dozvoli poseta.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter