Izvor:
18.08.2019 u 13:29
0

NA BRODU SA MIGRANTIMA VANREDNO: Ne mogu da plove do Španije!

Dobrotvorna organizacija koja upravlja brodom za spasavanje koji prevozi više od stotinu migranata "Otvorene ruke", a koji se nalazi blizu italijanske obale, saopštila je danas da ne može da prihvati ponudu Španije i pristane u španskoj luci Alhesiras, a razlog je vanredna situacija na brodu.

– Ne prihvatamo Španiju kao luku, jer se nalazimo u ekstremnoj humanitarnoj vanrednoj situaciji – izjavila je portparolka broda "Otvorene ruke".

Ona je rekla da je ono što im je potrebno da se iskrcaju odmah.

– Nezamislivo je plovimo šest dana, toliko bi nam trebalo da stignemo do Alhesirasa – istakla je portparolka broda "Otvorene ruke".

Španija je ponudila Alhesiras kao luku za iskrcavanje više od stotinu migranata iz humanitarnog spasilačkog broda koji je proveo više od dve nedelje na moru čekajući sigurnu luku koja će mu biti na raspolaganju.

Migrante, čiju većinu čine Afrikanci, pokupio je brod "Otvorne ruke" kraj obale Libije i oni čekaju da se iskrcaju na južnom italijanskom ostrvu Lampeduza.

Međutim, italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini naredio je svojim zvaničnicima da im ne dozvole da se iskrcaju, iako je juče dozvolio da 27 maloletnih lica napusti brod.

On je dodao da je na to pristao samo na insistiranje italijanskog premijera Ðuzepea Kontija.

Španski premijer u tehničkom mandatu Pedro Sančes napisao je na svom Tviter nalogu da Španija uvek deluje u humanitarnim situacijama

On je napisao da je neophodno da se uspostavi uređeno evropsko rešenje vezano za migrante u skladu sa vrednostima naprertka i humanizma EU.

Francuska, Nemačka, Rumunija, Portugalija, Španija i Luksemburg ranije ove sedmice saopštili su da će pomoći u prihvatu migranata.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter