Izvor:
19.08.2019 u 13:40
0

BRISEL: EU spremna za Bregzit bez dogovora!

Evropska komisija je danas poručila da je EU spremna za Bregzit bez dogovora, ističući da bi u slučaju takvog scenarija, Britanija pretrpela najveću štetu.

Portparolka EK Nataša Berto je na redovnoj konferenciji za novinare rekla da izlazak Britanije bez dogovora nikada nije bio poželjan scenario za EU.

– To bi očigledno izazvalo značajne poremećaje i za građane i za biznis, ali i ozbiljne negativne ekonomske posledice – naglasila je Berto.

Prema njenim rečima, to bi proporcionalno mnogo više pogodilo Britaniju nego 27 zemalja članica Unije.

Berto je citirala izjavu predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera da, ukoliko dođe do Bregzita bez dogovora, "Britanci će, nažalost, biti najveći gubitnici".

U Londonu je britanski premijer Boris Džonson pozvao ranije Nemačku i Francusku na kompromis o Bregzitu, navodeći da će njegova zemlja biti spremna da 31. oktobra napusti EU bez sporazuma.

– Bićemo spremni za izlazak 31. oktobra – sa ili bez sporazuma. Naravno, naši prijatelji i partneri sa druge strane Kanala ne pokazuju dovoljno volje za promenu svog stava, i to je u redu, uveren sam da će to uraditI – poručio je Džonson.

Povodom posete Berlinu i Parizu ove nedelje, Džonson je rekao da očekuje kompromis oko "bekstopa", odredbe po kojoj neće biti "tvrde" granice između Republike Irske i Severne Irske.

Prethodno je portparolka britanskog premijera objavila da će Džonson na sastancima ove nedelje sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel preneti svoju poruku o Bregzitu.

Portparolka je ponovila da neće biti zvaničnih pregovora sa EU sve dok se ne odustane od "bekstopa".

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter