ULAŽU 100 MILIONA EVRA GODIŠNJE: Nemačka želi primat u tehnologijama vezanim za vodonik

 

Nemačka planira godišnje da uloži 100 miliona evra u razvoj vodoničnih tehnologija. Te tehnologije mogle bi u budućnosti da postanu unosan biznis i naredni nemački izvozni hit.

Ali budućnost zelenog gasa još uvek je veoma neizvesna. Vizija sveta koji bi kao energent koristio vodonik deluje sjajno. Nema emisije ugljen-dioksida, nema uglja, nafte. A vodonika na planeti ima dovoljno, prenose nemački mediji.

- Sada pokrećemo narednu fazu energetskog zaokret - izjavio je nemački ministar privrede Peter Altmajer. Ministar želi da u takozvanim "realnim laboratorijama" bude ispitano kako bi vodonik u velikom obimu mogao da bude korišćen kao energent u oblasti toplifikacije, saobraćaja i industrije. Ministarstvo će za taj projekat godišnje izdvojiti 100 miliona evra. Od 2020. godine očekuju se i prvi rezultati. Altmajer je potvrdio da Nemačka želi da u oblasti vodoničnih tehnologija postane broj jedan u svetu. U budućnosti, kako se članice EU budu sve više odricale fosilnih goriva, vodonične tehnologije treba da postanu novi nemački izvozni džoker - to bi mogao da bude posao vredan milijarde evra. Nemačka vlada najavila je da će do kraja godine formulisati i strategiju za vodonik.

 

Međutim, ma koliko na svetu bilo vode, dobijanje čistog vodonika za naučnike već godinama predstavlja pravi izazov. Naime, vodonik na planeti ne postoji u elementarnom, gasovitom, nevezanom obliku. Tradicionalno, vodonik se dobija iz prirodnog gasa, dakle iz fosilnog goriva. U tom procesu oslobađa se i jako puno ugljen-dioksida - sedam do devet tona na tonu proizvedenog vodonika.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro