Izvor:
04.09.2019 u 14:47
0

EVROPSKA KOMISIJA: Potpisi za zamrzavanje fondova zemljama zbog korupcije!

Evropska komisija je danas odobrila evropsku građansku inicijativu "Sasecimo u korenu korupciju u Evropi obustavom finansiranja za zemlje s neefikasnim sudstvom nakon isteka roka", tako da sada može započeti prikupljanje potrebnih milion potpisa, koji se moraju prikupiti u najmanje sedam zemalja članica.

Evropska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona i pokrenuta aprila 2012. stupanjem na snagu uredbe o građanskoj inicijativi, kojom se sprovode odredbe Ugovora.

Evropsku građansku inicijativu najpje mora da odobri Evropska komisija, što podrazumeva da oceni da li je ona pravno dozvoljena, a nakon toga stiču se uslovi za prikupljanje potpisa, prenela je Hina.

U slučaju da se prikupi najmanje milion potpisa iz najmanje sedam zemalja Komisija je dužna da analizira inicijativu i odgovori na nju.

Pri tome može da odluči da će postupiti po zahtevu iz inicijative ili da to odbije, a u svakom slučaju svoju odluku mora da obrazloži.

Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da odredi rok od 10 godina nakon pristupanja Evropskoj uniji nakon kojeg bi se uveo automatski moratorijum na isplate novim članicama iz strukturnih i kohezijskih fondova sve dok se ne ukine mehanizam praćenja njihovog sudstva.

Organizatori ističu da sadašnji pravni sistem EU-a dopušta neispravno tumačenje, pa u određenim uslovima korumpiranost političkih elita u zemljama koje su nedavno pristupile može ići u prilog drugim zemljama Unije, a relativan pojam "privremeno" može se protegnuti unedogled.

Određivanjem strogog vremenskog okvira uklanja se direktna i posredna motivacija za korupciju u državama članicama EU-a".

Od novih članica, jedino za Bugarsku i Rumuniju postoji mehanizam za praćenje njihovog sudstva.

Inicijativa će biti registrovana 12. septembra 2019, čime će započeti jednogodišnji proces tokom kojeg će organizatori prikupljati potpise podrške, navodi Komisija.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter