EVROPSKA KOMISIJA: Potpisi za zamrzavanje fondova zemljama zbog korupcije!

Evropska komisija je danas odobrila evropsku građansku inicijativu "Sasecimo u korenu korupciju u Evropi obustavom finansiranja za zemlje s neefikasnim sudstvom nakon isteka roka", tako da sada može započeti prikupljanje potrebnih milion potpisa, koji se moraju prikupiti u najmanje sedam zemalja članica. 

Evropska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona i pokrenuta aprila 2012. stupanjem na snagu uredbe o građanskoj inicijativi, kojom se sprovode odredbe Ugovora. 

Evropsku građansku inicijativu najpje mora da odobri Evropska komisija, što podrazumeva da oceni da li je ona pravno dozvoljena, a nakon toga stiču se uslovi za prikupljanje potpisa, prenela je Hina.

U slučaju da se prikupi najmanje milion potpisa iz najmanje sedam zemalja Komisija je dužna da analizira inicijativu i odgovori na nju. 

Pri tome može da odluči da će postupiti po zahtevu iz inicijative ili da to odbije, a u svakom slučaju svoju odluku mora da obrazloži.

Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da odredi rok od 10 godina nakon pristupanja Evropskoj uniji nakon kojeg bi se uveo automatski moratorijum na isplate novim članicama iz strukturnih i kohezijskih fondova sve dok se ne ukine mehanizam praćenja njihovog sudstva.

Organizatori ističu da sadašnji pravni sistem EU-a dopušta neispravno tumačenje, pa u određenim uslovima korumpiranost političkih elita u zemljama koje su nedavno pristupile može ići u prilog drugim zemljama Unije, a relativan pojam "privremeno" može se protegnuti unedogled. 

Određivanjem strogog vremenskog okvira uklanja se direktna i posredna motivacija za korupciju u državama članicama EU-a".

Od novih članica, jedino za Bugarsku i Rumuniju postoji mehanizam za praćenje njihovog sudstva.

Inicijativa će biti registrovana 12. septembra 2019, čime će započeti jednogodišnji proces tokom kojeg će organizatori prikupljati potpise podrške, navodi Komisija.
Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Goli život  
23:00  Parovi - Live  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro