BRISEL: EU se priprema za neuređen Bregzit!Evropska komisija pozvala je EU 27 da se pripreme za neuređeni izlazak Velike Britanije iz EU. Za evropske privrednike koji trguju sa Velkom Britanijom objavljeno je i detaljno uputstvo za finalne priprema u slučaju takvog scenarija.

- U svetlu nastavka neizvesnosti kada je u pitanju ratifikacija Ugovora o razdruživanju od strane Velike Britanije i zbog ukupne unutrašnje političke situacije, scenario Beregzita ”bez dogovora” 1. novembra i dalje ostaje moguć iako ne i željenii shod - navode u Evropskoj komisiji

Osam nedelja pre povlačenja Velike Britanije iz EU predviđenog za 31. oktobar, Evropska komisija ponovo je pozvala sve u EU 27 da se pripreme za scenario Bregzita bez dogovora. 

U cilju minimalizovanja problema koji mogu nastati u trgovini sa Velikom Britanijom, a u slučaju neuređenog Bregzita, svi uključeni u taj proces pozvani su da obave finalne pripreme.

Evropska komisija objavila je detaljnu listu neophodnih priprema za sve kompanije koje posluju sa Velikom Britanijom i obavestila ih o neophodnim obavezama i formalnostima u slučaju prekogranične trgovine.

Evropska komisija je predložila Evropskom parlamentu i Savetu da naprave ciljana tehnička prilagođavanja u oblasti transporta za slučaj neuređenog islasak Velike Britanije. 

Odlučeno je i da se sporazumi sa Velikom Britanijom u oblasti ribarstva kao i eventualno učešće Londona u EU budzetu za 2020. godinu zadrže na nivou koji je dogovoren za 2019. godinu.

Istovremeno, Komisija je predložila da fondovi za Evropsku solidarnost i Evropsko globalno prilagođavanje butu na raspolaganju kako bi mogli da pomognu kompanijama, radnicima i zemljama članicama koji bi najviše bili pogođeni izlaskom Velike Britanije iz EU bez dogovora.Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Goli život  
23:00  Parovi - Live  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro